Δ. Τζανακόπουλος: Οι τελικές αποφάσεις για τη μισθοδοσία των κληρικών ανήκουν στον πρωθυπουργό

Δ. Τζανακόπουλος: Οι τελικές αποφάσεις για τη μισθοδοσία των κληρικών ανήκουν στον πρωθυπουργό

Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του διαλόγου με την Εκκλησία, προκειμένου η εκκλησία και οι κληρικοί να κατανοήσουν πως η συμφωνία είναι «προς το συμφέρον όλων μας», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας τη συμφωνία, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας, ωστόσο ξεκαθάρισε πως οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. 

«Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος, θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, όταν έρθει η ώρα», είπε χαρακτηριστικά καλώντας την εκκλησία «να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητά της να αποφασίζει για θέματα, τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως, για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλους».

«Η πρόταση συμφωνίας προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών, η οποία νομικά και θεσμικά δεν αναγνωρίζεται σήμερα ως ανταπόδοση της Πολιτείας προς την Εκκλησία. Αν αυτό το βήμα, επ'' ωφελεία της Εκκλησίας, η ίδια δεν το επιθυμεί, τότε μάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία», συμπλήρωσε ο ίδιος. 

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, να εκκινήσει κύκλο συναντήσεων με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, αλλά και με τις ιερές μητροπόλεις Δωδεκανήσου, ώστε να διευκρινιστούν πτυχές της πρότασης συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας, οι οποίες μπορεί να μην ήταν σαφείς στην αρχή. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε για ακόμη μια φορά επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποδίδοντάς του «τη λογική του κακομαθημένου παιδιού», καθώς στο θέμα της συμφωνίας με την Εκκλησία, όπως και στη συμφωνία των Πρεσπών και στη μη περικοπή των συντάξεων, προσπαθεί να υπονομεύσει κάθε προσπάθεια. 

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, ο οποίος κατατίθεται αύριο, ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι αυτός θα είναι «λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης», θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και θα ξεπεράσουν τα 750 εκατ. ευρώ, καθώς θα φτάσουν στο ύψος των 900 εκατ. ευρώ. 

Για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την προσπάθεια της Κύπρου να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ η Τουρκία οδηγείται σε διεθνή απομόνωση.