Δ. Τζανακόπουλος: Η υπουργοποίηση Μωραΐτη - Τόλκα είναι βήμα προς τον προοδευτικό πόλο

Δ. Τζανακόπουλος: Η υπουργοποίηση Μωραΐτη - Τόλκα είναι βήμα προς τον προοδευτικό πόλο

Για στρατηγική κίνηση που αποσκοπεί στη «συγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού πόλου» και η οποία δείχνει ότι δεν περιορίζεται στα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε στο ραδιοφωνικό σταθμό 984 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την τοποθέτηση των δυο ανδρών, σε υπουργικές θέσεις, λίγους μήνες πριν τις εκλογές.

«Ο ανασχηματισμός ως προς την επιλογή προσώπων, αναδεικνύει την πρόθεση του πρωθυπουργού, να υπάρξει συνεργασία του ευρύτερου προοδευτικού χώρου», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η τοποθέτηση αυτή, «αναδεικνύει την πρόθεση να υπάρξει μία αναφορά και μία συνεργασία του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, με δεδομένο ότι το ΚΙΝΑΛ πλέον, έχει πάρει πολιτικές αποφάσεις που το οδηγούν σε μία πολιτική ταύτιση με τη Δεξιά στη χώρα μας».

Σχετικά με τις ευρωεκλογές, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα «κατέβει με το όνομά του» και το ψηφοδέλτιό του θα αποτυπώνει την ανάγκη για ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες της Αριστεράς με τον σοσιαλιστικό και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Με αφορμή τη συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση, κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η πρόταση να είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στην επόμενη εκλογή ο Προκόπης Παυλόπουλος, δεν είναι πρόωρη και τόνισε ότι ο ΠτΔ αποτελεί «παράδειγμα ευπρέπειας και αφοσίωσης στο εθνικό συμφέρον».

Στις κατηγορίες της ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στρατηγική δεξιάς παρένθεσης, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι, «αφού η ΝΔ έχει τις αμφιβολίες της δεν χρειάζεται παρά να δεσμευτεί ότι θα προτείνει και εκείνη τον κ. Παυλόπουλο (…) εφόσον ο κ. Μητσοτάκης κερδίσει τις εκλογές, πράγμα το οποίο φαίνεται όλο και περισσότερο απίθανο».

Ερωτηθείς σχετικά με το άρθρο 32 και ειδικότερα ως προς τη διάταξη που αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, η οποία, όπως ισχυρίζεται η ΝΔ καταψηφίστηκε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι έχουν καταψηφιστεί κάποια «παρακολουθηματικά άρθρα» για την εξεύρεση συναίνεσης ως προς το ζήτημα.

Πρόσθεσε επίσης, ότι στην επόμενη Βουλή «θα έχουμε μία πολύ πιο ισχυρή πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουμε διαφορετικούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς και θεωρώ ότι πολλά από τα κόμματα που θα συμμετέχουν στην αναθεωρητική διαδικασία στην επόμενη Βουλή, θα έχουν πάρει το μάθημά τους μετά και από τα εκλογικά αποτελέσματα».

Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι πριν από τις ευρωεκλογές θα είναι έτοιμο το πόρισμα της επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να ληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες.