Δ. Τζανακόπουλος: Βουλευτές από το Ποτάμι και το ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών

Δ. Τζανακόπουλος: Βουλευτές από το Ποτάμι και το ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών

Τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την ελληνική Βουλή με ευρύτερη πλειοψηφία, χάρη σε ψήφους από βουλευτές του Ποταμιού και του ΚΙΝΑΛ, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του.

«Η συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από τη Βουλή με ευρύτατη πλειοψηφία», διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7. «Το Ποτάμι -συνέχισε- και βουλευτές από το ΚΙΝΑΛ έχουν πει ότι θα κρατήσουν στάση αρχών. Ο κ. Βενιζέλος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει, όπως επίσης και ο κ. Θεοχαρόπουλος, όσοι πλησιάζουμε στην ψηφοφορία αυτές οι φωνές θα γίνονται όλο και περισσότερες». Σε σχέση με τη στάση των ΑΝΕΛ ο υπουργός Επικρατείας περιορίστηκε στην παρατήρηση ότι «είναι γνωστή και σεβαστή η θέση του κ. Καμμένου».

 
Υποστήριξε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης στο μακεδονικό έχει διαφορετική θέση από εκείνη του Κώστα Καραμανλή, «έχει παραδώσει το κόμμα του στην ακροδεξιά ομάδα των Σαμαρά-Βορίδη-Γεωργιάδη. Ξεκίνησε από κεντρώος και σήμερα είναι όμηρος της ακροδεξιάς, έχει υποστεί πολιτική μετάλλαξη και δεν ακολουθεί πολιτική αρχών αλλά κάνει εσωκομματικούς συμβιβασμούς για να ανέλθει στην εξουσία χωρίς αρχές χωρίς κανόνες. Η συμφωνία των Πρεσπών -κατέληξε- είναι ιστορικού χαρακτήρα εξαιρετικά σημαντική και αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας στον διεθνή χάρτη. Δεν υπάρχει πιθανότητα υπό καμία συνθήκη να αλλάξουμε τις αποφάσεις που έχουμε πάρει. Ολο και περισσότερος κόσμος το κατανοεί όσο περνάει ο καιρός», κατέληξε. 

Αναφερόμενος στην παρουσία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «πρέπει να περιμένετε ότι επειδή έχουμε εξέλθει από την εποχή των μνημονίων θα παρουσιαστεί ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Το 2019 υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για δράσεις κοινωνικής στήριξης και ελάφρυνσης. Με δεδομένο ότι το μέτρο περικοπής των συντάξεων ψηφίστηκε κατά τη β αξιολόγηση στη βάση εκτιμήσεων του ΔΝΤ που δεν επιβεβαιώνονται, το μέτρο αυτό δεν είναι αναγκαίο. Είναι στόχος η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά θα προηγηθεί μια διαδικασία διαβούλευσης. Με δεδομένο τον δημοσιονομικό χώρο περίπου 800 εκ οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα είναι ένα ισορροπημένο πακέτο που θα αφορά και ελεύθερους επαγγελματίες και εμπροβιοτέχνες. Είναι παρωχημένη η καταγγελία παροχολογίας. Εάν γίνει σεβαστός ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, ό,τιδήποτε τον υπερβαίνει μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν δεν απαιτείται καμία συμφωνία με τους πιστωτές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι δεν έχει εκφραστεί καμία ανησυχία από τις Βρυξέλλες και ότι ο δημοσιονομικός χώρος θα είναι διευρυνόμενος μέχρι το 2022, οπότε μιλάμε για διαρθρωτικά μέτρα.

Απαντώντας στις κατηγορίες του ΚΙΝΑΛ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε το εξής:

«Δεν μας απασχολούν οι ρητορικές εξάρσεις της κα Γεννηματά, δυστυχείς είναι όσοι στο ΚΙΝΑΛ θεωρούν ότι η ταύτιση με τη ΝΔ δεν κάνει καλό στο χώρο τους».

Σε σχέση με τα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται στην Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι «δεν υπάρχει ανησυχία. Ο κόσμος έχει την ωριμότητα να διαδηλώσει ειρωνικά».

Αναφερόμενος στην υπόθεση Ζαχαράκη-Βαξεβάνη, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «οι εποχές κατά τις οποίες οι κυβερνήσεις έδιναν οδηγίες για συλλήψεις έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να τηλεφωνήσει στον εισαγγελέα και όχι στην κα Γεροβασίλη. Το κακό είναι να συκοφαντείς ανθρώπους, να μην παραδέχεσαι το λάθος σου και να ισχυρίζεσαι μάλιστα ότι κάνεις αντίσταση».