Δ. Παπαδημούλης: Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης

Δ. Παπαδημούλης: Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης

Το πρώτο βήμα για να μπει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης θα είναι η γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην γαλλική εφημερίδα La Τribune. «Η υπογραφή μίας δύσκολης συμφωνίας από την ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο ήταν η αρχή μιας πολύ μεγάλης και πολύπλευρης προσπάθειας που στόχο έχει την τελική απομάκρυνση της χώρας από τις οικονομικές και πολιτικές περιπέτειες», αναφέρει στο άρθρο του ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Παρότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπη με εμπόδια που θέτουν ακραίοι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι αξιωματούχων του ΔΝΤ και την πολεμική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έχει προχωρήσει στην ψήφιση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει η συζήτηση για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και δίνεται η ευκαιρία στην ελληνική οικονομία να ανασάνει και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

«Ήδη από το 2015 έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για να γυρίσει σελίδα η χώρα και η οικονομία και να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη το Β' Εξάμηνο του 2016 αλλά και σε ισχυρή ανάκαμψη τα έτη 2017 και 2018. Παρά τα πολύ μεγάλα προβλήματα και τις παράλληλες κρίσεις, οικονομική και προσφυγική, η κυβέρνηση έχει καταφέρει πολλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Τώρα ήρθε η ώρα των Ευρωπαϊκών θεσμών να συμβάλλουν στην εφαρμογή της συμφωνίας, να τηρηθεί η δέσμευση για το χρέος, και να προχωρήσουν οι επενδυτικές πρωτοβουλίες μέσα σε κλίμα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας», τονίζει στο άρθρο του ο κ. Παπαδημούλης.

Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι μυωπικές, οριζόντιες πολιτικές λιτότητας έχουν αποτύχει παταγωδώς. Στόχος είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, τομείς στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθότι αφενός αποτελεί ηθική υποχρέωση απέναντι στους πολίτες, αφετέρου αυξάνει τα κρατικά έσοδα σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη. Οι προσπάθειες σε αυτό το πεδίο θα ενταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, με σειρά πρωτοβουλιών που έχουν ήδη αναληφθεί για τη διερεύνηση σκανδάλων που εμπλέκουν τα κόμματα που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, εκδοτικά συγκροτήματα και συγκεκριμένους τραπεζικούς κύκλους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ