Δ. Χατζησωκράτης: Οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές εντάσσονται στους εκλογικούς σχεδιασμούς

Δ. Χατζησωκράτης: Οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές εντάσσονται στους εκλογικούς σχεδιασμούς

«Οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές, που έχει ανάγκη ο τόπος δεν μπορούν να υλοποιηθούν όταν εντάσσονται στους εκλογικούς σχεδιασμούς», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Χατζησωκράτης και συμπληρώνει «το κλίμα της ακραίας πόλωσης, με τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, με ακραία έκφραση το άνοιγμα των λογαριασμών του Κώστα Σημίτη και της οικογένειάς του, με “παραγγελία” της Αρχής νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, που δεν είναι δικαστική αρχή, έχει παροξυνθεί. Αντί ενός στοιχειωδώς συναινετικού πνεύματος μια αρένα λάσπης. Είναι ακριβώς ότι δεν θα έπρεπε να συμβαίνει σε μια φάση συνταγματικής αναθεώρησης».

Για τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας επισημαίνει ότι «το ζητούμενο για την αριστερά είναι και παραμένει η  αποκρατικοποίηση της εκκλησίας και η αποεκκλησιαστικοποίηση του κράτους» και εξηγεί ότι «θρησκευτική ουδετερότητα με την παραμονή του προοιμίου του συντάγματος ως έχει, την παραμονή των συμβόλων, της μισθοδοσίας των κληρικών και πάλι από το δημόσιο απλά με αλλαγή του τρόπου και παροχής μέσω επιδότησης δεν υφίσταται καν».

Εκφράζει τη διαφωνία του με την πρόθεση της κυβέρνησης να προσλάβει 10.000 δημοσίους υπαλλήλους στη θέση των αποχωρούντων από το δημόσιο κληρικών και υπογραμμίζει ότι οι μεγάλες τομές δεν προωθούνται κλείνοντας το μάτι στους πολίτες -πελάτες για πρόσληψη στο δημόσιο.

Ο κ. Χατζησωκράτης υποστηρίζει ότι η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τη σοσιαλδημοκρατία γίνεται με όρους τακτικισμού, ενώ για τις συνεργασίες την επομένη των εκλογών δηλώνει ότι χρειάζεται μια κυβέρνηση της ευρύτατης στήριξης όλων των φιλοευροπαϊκών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου στη βάση ενός προγράμματος ανάταξης και ανασυγκρότησης και σταθερών διεκδικήσεων απέναντι στους εταίρους μας και σημειώνει ότι διεκδικούν την τρίτη εντολή «ώστε να θέσουμε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις ευθύνες τους».