Δ. Βίτσας: Θα κλείσει το ΚΥΤ Σάμου και θα ανοίξουμε νέο χωρητικότητας 1.200 ατόμων

Δ. Βίτσας: Θα κλείσει το ΚΥΤ Σάμου και θα ανοίξουμε νέο χωρητικότητας 1.200 ατόμων

Άλλη μια δέσμευση για κλείσιμο του υπάρχοντος ΚΥΤ της Σάμου έδωσε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι θα ανοίξει νέο στην περιοχή Σφαγεία. «Το πρόβλημα της Σάμου θα το λύσω. Χθες έφυγαν τριακόσια ογδόντα άτομα από τη Σάμο και θα φύγουν όλοι. Θα το λύσω όχι με την έννοια ότι θα μειώσω τους αριθμούς. Θα εκκενώσω το Κέντρο και αυτό θα γίνει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα», είπε αρχικά τονίζοντας ότι το νέο Κέντρο βρίσκεται στη τελική διαδικασία.

«Τα έχουμε βγει με τους ιδιοκτήτες της περιοχής. Το κόστος θα είναι περίπου 10.000-12.000, αν δεν κάνω λάθος, τον μήνα και θα φτιαχτεί ένα σύγχρονο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης χιλίων διακοσίων ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι για να λειτουργήσει, με όσους είναι αυτήν τη στιγμή και με όσους θα έρθουν και θα φύγουν, με διάφορους τρόπους θα έχουμε κλείσει. Θα έχουν μείνει χίλιοι διακόσιοι. Δηλαδή, θα έχουν απομακρυνθεί δύο χιλιάδες οκτακόσιοι, από αυτούς που είναι τώρα, συν αυτούς που θα έρθουν, είτε επιστραφεί στην περιοχή», τόνισε ο κ. Βίτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Νωρίτερα, ο γαλάζιος βουλευτής είχε καταγγείλει ότι στη Σάμο χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στις πλαγιές, γύρω από το hotspot, μένουν σε αυτοσχέδιες σκηνές, χωρίς καμία υγειονομική κάλυψη. «Από τον Σεπτέμβριο δεν έχει εγκατασταθεί ούτε μία καινούργια χημική τουαλέτα, δεν έχει εγκατασταθεί ούτε ένα καινούργιο κοντέινερ με ντους. Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια εξομάλυνσης της κατάστασης. Καμία! Και εσείς ως παρατηρητής έρχεστε και λέτε «Μεγάλο το πρόβλημα στη Σάμο». Ευχαριστώ πολύ, το ξέρω!», είπε.

Αλέξανδρος Διαμάντης