Δ. Βίτσας: Η Μόρια δεν είναι κολαστήριο…

Δ. Βίτσας: Η Μόρια δεν είναι κολαστήριο…

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την ώρα που τόσο τα εγχώρια ΜΜΕ (μεταξύ των οποίων και ο Φιλελεύθερος) αλλά και τα ξένα ΜΜΕ έχουν φέρει στο φως της δημοσιότητας σκληρές εικόνες από τη Μόρια, ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Βίτσας ισχυρίζεται ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν είναι κολαστήριο! Απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του Θ. Παπαθεοδώρου, περιέγραψε μια κατάσταση που μοιάζει με ιδανική, παρά τα δημοσιεύματα που μιλούν για βιασμούς ανηλίκων, για τραγικές συνθήκες διαμονής κλπ.

«Επιμένετε στην επικοινωνιακή λέξη “κολαστήριο” της Μόριας. Αν πήγατε εκεί δεν έχετε αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, αλλιώς δεν θα μιλάγατε για κολαστήριο για ένα χώρο που είναι όλοι εμβολιασμένοι, που προσφέρονται στα παιδιά υπηρεσίες εκπαίδευσης και έχει σχολή εκμάθησης μουσικών οργάνων», είπε παραβλέποντας το γεγονός ότι κ. Παπαθεοδώρου έχει βρεθεί αρκετές φορές στη Μόρια.

Φυσικά τη «μαγική» εικόνα που επιχείρησε να παρουσιάσει στη Βουλή ο Δ. Βίτσας, κατέρριψε άμεσα ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Ίσως πρέπει να δείτε εσείς αν ζουν μικρά παιδιά δίπλα σε φράχτη με πλαστικές σκηνές, ότι στο κέντρο βρίσκεται για ιατρική βοήθεια μόνο το ΚΕΕΛΠΝΟ γιατί όλες οι άλλες ομάδες έφυγαν λόγω της κακοποίησης και των βιασμών, τη μητέρα που κατασκήνωσε έξω από αστυνομικό τμήμα για να μην τις κλέψουν το παιδί. Κάνουν καταπληκτική δουλειά οι άνθρωποι εκεί, αλλά οι συνθήκες απάνθρωπες. Αν τα είχατε δει όλα αυτά δεν θα ξεκινούσατε έτσι», τόνισε.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, πάντως, προσπάθησε να τα μαζέψει συμπληρώνοντας πως υπάρχει μια οριακή κατάσταση που κυρίως έχει να κάνει με τις ροές. «Αλλιώς πώς μπορεί να ανταποκριθεί κανείς σε κριτική όταν έχουν φύγει 12.000 από τη Μόρια στην ηπειρωτική Ελλάδα κι άλλοι 500 έχουν επιστραφεί είτε με συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας είτε με εθελοντική επιστροφή», τόνισε.