Παραδοχή Δ. Βίτσα για μεταναστευτικό: Οριακή η κατάσταση – Δεν υπάρχουν επιστροφές στην Τουρκία

Παραδοχή Δ. Βίτσα για μεταναστευτικό: Οριακή η κατάσταση – Δεν υπάρχουν επιστροφές στην Τουρκία

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την ώρα που οι καταγγελίες (ακόμα και εκ των έσω) πληθαίνουν για την αδιαφανή διάθεση των κονδυλίων του μεταναστευτικού, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας παραδέχεται ότι η κατάσταση με τις ροές είναι οριακή. Παρά τα 1,6 δισ. ευρώ που φέρεται να έχουν δοθεί προς την Ελλάδα, ο αρμόδιος υπουργός στη Βουλή ομολογεί ότι είμαστε… οριακά.

«Το έχω ξαναπεί. 50% παραπάνω ροές το καλοκαίρι του 2018. Κλειστά σύνορα προς βορά χωρίς κανένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης», είπε ο Δ. Βίτσας σηκώνοντας ουσιαστικά τα χέρια ψηλά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Χάρη Θεοχάρη, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σκέψη για άνοιγμα νέου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης και παράλληλα υπάρχει το ενδεχόμενο στη Σάμο να κλείσει το ήδη υπάρχον και να χτιστεί νέο.

«Το 2ο είναι να προχωρήσει η αποσυμφόρηση αλλά με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εξήγησε ο Δ. Βίτσας προσθέτοντας ότι μέσα στο καλοκαίρι έχουν αυξηθεί κατά 30% οι αποφάσεις ασύλου και κατά 50% οι επιδόσεις αποφάσεων

Σε ότι αφορά τη Μόρια ο κ. Βίτσας, προκειμένου να δικαιολογήσει τις εικόνες ντροπής είπε ότι η Λέσβος δέχεται το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών. «Υπάρχουν κάτι λιγότερο από 7.500 άνθρωποι τώρα στην Μόρια και θα πάρουμε άλλους 1030 ενώ έχουμε ήδη πάρει πάνω από 2200», υπογράμμισε.

Στη δευτερολογία του ο υπουργός τόνισε ότι ο βιολογικός καθαρισμός στη Μόρια επιτέλους ξεκίνησε, ενώ ανακοίνωσε ότι διαμορφώνονται κινητές μονάδες για να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση. «Προσλαμβάνουμε κι άλλο κόσμο, φτιάχνουμε Επιτροπές ασύλου ειδικά για τα νησιά», υπογράμμισε. Στο μεταξύ, εξήγησε ότι οι περισσότεροι μετανάστες – πρόσφυγες κρίνονται ευάλωτοι και συνεπώς δεν επιστρέφουν στην Τουρκία, πράγμα που δυσχεραίνει την κατάσταση.

Κι αυτό διότι, όπως είπε δεν υπάρχει πρόγραμμα μετεγκατάστασης στην Βόρεια Ευρώπη, άρα εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. «Οι επιστροφές είναι λίγες, οι περισσότερες είναι εθελοντικές. Στόχος μας είναι να αυξηθούν οι εθελοντικές και να προχωρήσουν οι διαδικασίες των επιτροπών προσφυγών πιο γρήγορα. Οι επιστροφές είναι το πιο δύσκολο πράγμα», τόνισε κλείνοντας.

Διαβάστε ακόμα:

- Δ. Βίτσας: Έχουμε πάρει 800 εκατ. από τα 1,6 δισ. ευρώ για το προσφυγικό