Δ. Βίτσας: Έχουμε πάρει 800 εκατ. από τα 1,6 δισ. ευρώ για το προσφυγικό

Δ. Βίτσας: Έχουμε πάρει 800 εκατ. από τα 1,6 δισ. ευρώ για το προσφυγικό

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

O υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στον Real Fm από τη μία επιχείρησε να υποβαθμίσει τις καταγγελίες του Α. Ηλιόπουλου (υπονοώντας ότι ήθελε μια ηρωική έξοδο), από την άλλη όμως δεν έδωσε καμία περαιτέρω διευκρίνηση σχετικά με τα κονδύλια.

Ο κ. Βίτσας, αφού μίλησε για μια κακή συνεργασία στο Υπουργείο, είπε ότι «είχαμε φτάσει να μιλάμε μέσω επιστολών» και υποστήριξε ότι ο κ. Ηλιόπουλος φεύγοντας έδωσε μια συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο» η οποία βρίθει ανακριβειών.

Όταν, πάντως, του ζητήθηκε να απαντήσει επί της ουσίας πέταξε την μπάλα στην εξέδρα. «Το υπουργείο θα απαντήσει στις άλλες πολιτικές δυνάμεις  ή σε κάθε εκπρόσωπο θεσμικό», τόνισε ενώ λίγο αργότερα προσέθεσε ότι από τα 1,6 δισ. έχουν απορροφηθεί τα μισά, δηλαδή 800 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, επιχείρησε να περάσει και στην αντεπίθεση συνδέοντας την συνέντευξη του κ. Ηλιόπουλου με προηγηθείσα ανακοίνωση της ΝΔ, την στιγμή που τον κατηγόρησε ότι την ευθύνη για τα ΚΥΤ την είχε εκείνος.

«Έχει το δικαίωμα να το κάνει, να πάει στο Εισαγγελέα. Και εγώ θα πάω στη διαδικασία να πω ότι αυτά που λέει είναι ανακριβή. Έχουν και τη δική του σφραγίδα και τη δική του ευθύνη. Δεν μπορεί να αφήνει υπόνοιες ας το πω, ατιμώρητα, ενώ έχω δώσει εδώ και δύο εβδομάδες ποια είναι τα χρήματα που έχουμε πάρει και ποια είναι τα χρήματα που έχουν εγκριθεί μέχρι το 2020», τόνισε ο Δ. Βίτσας.

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της OLAF ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι γίνεται ένας θόρυβος ενώ η Κομισιόν είπε ότι δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο. «Κάθε έλεγχος δεν μπορεί να μην είναι ευπρόσδεκτος και σε ατομικό επίπεδο. Πρέπει να τον θέλουμε αυτόν τον έλεγχο. Και στο ΥΠΕΘΑ και στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πέρα από το δικό μας έλεγχο γίνονται άλλοι τέσσερις», υποστήριξε. Πάντως, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι να πετάει λάσπη δεν ευνοεί την χώρα.