Δ. Αβραμόπουλος: Προσηλωμένη η Κομισιόν στην άμεση έγκριση της μεταρρύθμισης του Κανονισμού του Δουβλίνου

Δ. Αβραμόπουλος: Προσηλωμένη η Κομισιόν στην άμεση έγκριση της μεταρρύθμισης του Κανονισμού του Δουβλίνου

Η Κομισιόν παραμένει προσηλωμένη στην άμεση έγκριση της πρότασης για τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, η οποία είναι ουσιαστικής σημασίας για τη χάραξη μιας υπεύθυνης, προβλέψιμης και βιώσιμης μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης» επισημαίνει ο Ελληνας Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο κ. Παπαδημούλης ρωτούσε να πληροφορηθεί τι είδους δράσεις σκοπεύει να αναλάβει η Κομισιόν, μέχρις ότου υιοθετηθεί ένα βιώσιμο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, προκειμένου - δεδομένης και της σχετικής θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - να προχωρήσει, μέσα στο 2018, η αυτόματη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο, με ένα σταθερά προκαθορισμένο ποσοστό καταμερισμού, σε πλαίσιο αλληλεγγύης με τα κράτη μέλη πρώτης υποδοχής και με την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών για τους αιτούντες άσυλο. Επίσης, ποια νέα εργαλεία εξετάζει στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), προκειμένου να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στις προσπάθειες ένταξης των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες και τι προτίθεται να κάνει ώστε να συνδράμει στην αναγνώριση και καταπολέμηση του φαινομένου της δουλείας εντός και εκτός ΕΕ.

«Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τα εργαλεία του μελλοντικού Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) είναι ακόμη σε εξέλιξη και θα υποβληθούν νέες προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την έγκρισή τους από την Επιτροπή. Αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σύντομα μετά την έγκριση των γενικών προτάσεων του ΠΔΠ για την περίοδο μετά το 2020, η οποία προβλέπεται τον Μάιο του 2018» απαντά ο κ. Αβραμόπουλος και συνεχίζει: «Η προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά την εμπορία ανθρώπων εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, εστιάζει στα θύματα, είναι ειδική για κάθε φύλο και επιδεικνύει ευαισθησία για τα παιδιά. Βασιζόμενη στις εν εξελίξει προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή της οδηγίας για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και σε όσα έχουν επιτευχθεί στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ[, η ανακοίνωση της 4ης Δεκεμβρίου 2017 προσδιορίζει περαιτέρω συγκεκριμένες δράσεις στο πλαίσιο τριών προτεραιοτήτων: την εξάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου και τη διάλυση της αλυσίδας της εμπορίας ανθρώπων, τη βελτίωση της πρόσβασης στα δικαιώματα και την πραγμάτωση των δικαιωμάτων των θυμάτων, την ενίσχυση της συντονισμένης και ενοποιημένης αντιμετώπισης, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Intime News