Χρειάζεται "καλή πίστη" στο θέμα της Ουκρανίας, λέει ο J. Kerry

Χρειάζεται "καλή πίστη" στο θέμα της Ουκρανίας, λέει ο J. Kerry

Με "καλή πίστη" από όλες τις πλευρές είναι δυνατόν να εφαρμοστούν οι συμφωνίες του Μινσκ για την Ουκρανία εντός των επόμενων μηνών, γεγονός που θα επιτρέψει την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry.

Στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο Kerry είπε ότι ο ίδιος και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκαν αυτήν την εβδομάδα με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

"Πιστεύω ότι, με τις προσπάθειες και με την καλόπιστη πρόθεση επίλυσης του προβλήματος και από τις δύο πλευρές, είναι δυνατόν κατά τους επόμενους μήνες να εφαρμοστούν οι συμφωνίες του Μινσκ" και να αρθούν οι κυρώσεις, τόνισε.

Οι κυρώσεις στον τραπεζικό, ενεργειακό και αμυντικό τομέα της Ρωσίας επιβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2014 σε μια προσπάθεια να πιεστεί η Μόσχα και να βοηθήσει να τερματιστεί η κρίση στην ανατολική Ουκρανία, όπου περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τα δύο τελευταία χρόνια. Η Ουάσινγκτον έχει κατ'' επανάληψη συνδέσει την άρση των κυρώσεων με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, δηλαδή την επίτευξη εκεχειρίας, την απόσυρση των βαρέων όπλων, την ανταλλαγή αιχμαλώτων και τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στις περιοχές που ελέγχονται από τους φιλορώσους αντάρτες.