Χρ. Σταϊκούρας: Το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, δεν εξασφάλισε την πρόσβαση μας τις αγορές

Χρ. Σταϊκούρας: Το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, δεν εξασφάλισε την πρόσβαση μας τις αγορές

Ψηλά επιτόκια και spreads, επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το τρίτο, αχρείαστο, μνημόνιο, χωρίς όμως να εξασφαλίσει την πρόσβαση της χώρας στις αγορές με ασφάλεια, τονίζει ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ.

Με δήλωση του ο Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση του τρίτου, αχρείαστου προγράμματος προσαρμογής, δεν συνοδεύτηκε από τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές με ασφάλεια, σταθερότητα και χαμηλό κόστος δανεισμού.

«Το επιβεβαιώνουν τα υψηλά επιτόκια, οι μεγάλες επιτοκιακές διαφορές (spreads), η σημαντική μεταβλητότητα και ο υψηλός συντελεστής ευαισθησίας των ελληνικών ομολόγων σε εξωτερικές αναταράξεις που, μεταξύ άλλων, συμπαρασύρουν προς τα πάνω και το κόστος δανεισμού επιχειρήσεων και τραπεζών», σημειώνει ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ.
 
Στη δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας τονίζει ότι ενδεικτικά, την 31.08.2018, το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων διαμορφώθηκε στις 404 μονάδες βάσης ενώ, αντίθετα, στην Πορτογαλία μόλις στις 157 μονάδες βάσης.

«Μάλιστα, μετά την τυπική έξοδο από το Πρόγραμμα, η μεταβλητότητα στα ελληνικά ομόλογα είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με της Πορτογαλίας» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας.