Χρ. Σταϊκούρας: Περιθώριο φοροελαφρύνσεων με το πακέτο της Κομισιόν

Χρ. Σταϊκούρας: Περιθώριο φοροελαφρύνσεων με το πακέτο της Κομισιόν

Στην εκτίμηση ότι υπάρχει η πιθανότητα να μειωθεί η φορολογία, με το πακέτο επιδοτήσεων των 22,5 δισ. ευρώ που προτείνει η Κομισιόν για την Ελλάδα, προέβη ο υπουργός οικονομικών επισημαίνοντας ότι η κάθε χώρα θα έχει σαφείς αναφορές στο πρόγραμμά της και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα θέσει τις δικές της προτεραιότητες που είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυρών.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Mega, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές προτάσεις θα έχουν δύο σκέλη: Αφ' ενός την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό σε εισόδημα, απασχόληση, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημόσια υγεία. Και, αφ' ετέρου τις προτεραιότητες για την ανάκαμψη της οικονομίας τα επόμενα έτη.

Ερωτηθείς για την υλοποίηση του πακέτου βοήθειας, ο υπουργός τόνισε ότι μπορεί να μην καταστεί εφικτό το νέο αυτό πακέτο να ενεργοποιηθεί εντός του έτους, αλλά όπως τόνισε,επιδίωξη της χώρας είναι, στο πλαίσιο ιδιοκτησίας του συγκεκριμένου προγράμματος, η άμεση βοήθεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ανέφερε, επίσης, πως βούληση της κυβέρνησης, και όχι μόνον της ελληνικής, είναι κάποιες εκταμιεύσεις από τους πόρους του Ταμείου να πραγματοποιηθούν εντός του 2020. Το πακέτο τελεί υπό συζήτηση ανά την ΕΕ και το θετικό σενάριο είναι, είπε, να αποφασιστεί μέσα στο καλοκαίρι, πρόσθεσε.

Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε την πρόταση της Κομισιόν - συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ - ως «εμβληματική, απολύτως ευθυγραμμισμένη με τις μεγάλες ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας, δίκαιη (με την κοινή έκδοση χρέους) και ευέλικτη, διότι κάθε χώρα θα μπορεί να χρησιμοποιεί τους πόρους ανάλογα με τις ανάγκες της».

Επανέλαβε, ακόμα, ότι από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου θα αρχίσουν να «τρέχουν» το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν για την περίοδο Ιούνιος- Ιούλιος-Αύγουστος με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης, καθώς και ο δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν και οι προληπτικές γραμμές πίστωσης από τον ESM.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι έως σήμερα «δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ από την Ευρώπη» και τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί καλύπτονται από εθνικούς πόρους και υπενθύμισε ότι στα μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις της εστίασης, όπως το μειωμένο ενοίκιο, η επιστρεπτέα προκαταβολή, η μείωση του ΦΠΑ στο 13%.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι τα χρήματα που θα δοθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων, έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς δεν επιβαρύνουν το χρέος των χωρών, και τόνισε «αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει σχέδιο, αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση, σύνεση και υπευθυνότητα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τους πόρους ώστε η χώρα να αποκτήσει βιώσιμη ανάπτυξη».

Τέλος, υπενθύμισε πως στα μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις της εστίασης, όπως το μειωμένο ενοίκιο, η επιστρεπτέα προκαταβολή, η μείωση του ΦΠΑ στο 13%.