Χρ. Σταϊκούρας: Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα φέρουν αύξηση εσόδων κατά 389 εκατ. ευρώ

Χρ. Σταϊκούρας: Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα φέρουν αύξηση εσόδων κατά 389 εκατ. ευρώ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Στο μέτρο των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών, που ορίστηκε στο 30% του πραγματικού εισοδήματος, αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προαναγγέλλοντας ότι σύμφωνα με την ΑΑΔΕ θα προκύψει αύξηση εσόδων μέσω ΦΠΑ. Ειδικότερα, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ο όγκος των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα θα αυξηθεί κατά 6,1 δις ευρώ και μάλιστα σε αυτή την εκτίμηση δεν περιλαμβάνονται οι επιπλέον συναλλαγές που κάνουν όσοι ξεπερνούν το 30%.

Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση, κατά τον Υπουργό, αναμένει να εκδοθούν αποδείξεις της τάξης των 2,05 δις ευρώ που πριν δεν θα εκδίδονταν! Δηλαδή, με άλλα λόγια, θα προκύψει αύξηση εσόδων στο ΦΠΑ κατά 389 εκατομμύρια ευρώ έσοδα και επιπλέον 168 εκατομμύρια ευρώ εισπράξεις από την αύξηση εσόδων – εξόδων των επιχειρήσεων! «Αυτή είναι η πλήρης επιχειρηματολογία που έχουμε ενταγμένη και στον προϋπολογισμό και είναι συμφωνημένη με τους Θεσμούς», τόνισε ο Χ. Σταϊκούρας και απαντώντας στον βουλευτή του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλο υπογράμμισε ότι κενό ΦΠΑ έφτασε στο χαμηλότερο σημείο το 2014 σε 4 δις ευρώ γιατί τότε για πρώτη φορά μειώθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές.

«Εκτοτε διευρύνεται το κενό ΦΠΑ. Εμείς, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που μείωσε το αφορολόγητο, επιδιώκουμε περιορισμό του κενού ΦΠΑ με μείωση συντελεστών και με διεύρυνση ηλεκτρονικών», προσέθεσε.