Χρ. Σταϊκούρας: Αφαίμαξη της οικονομίας με «παχύ στρώμα αριστερής χρυσόσκονης»

Σάββατο 08 Δεκεμβρίου 2018, 11:57
-A +A
Χρ. Σταϊκούρας: Αφαίμαξη της οικονομίας με «παχύ στρώμα αριστερής χρυσόσκονης»

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική της εξαπέλυσε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2019 είναι «νεομνημονιακός» και αντιαναπτυξιακός και υπενθύμισε ότι αύξησε 29 φόρους, ανεβάζοντας το συνολικό λογαριασμό των μέτρων λιτότητας στα 9,5 δισ. ευρώ.

«Πρόκειται για τον πρώτο μετά-προγραμματικό προϋπολογισμό και όχι μεταμνημονιακό» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας  αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2019 που ψηφίζεται εντός των ημερών, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για έναν νεομνημονιακό και αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό, καταρτισμένο σε περιβάλλον αφαίμαξης της οικονομία, καμουφλαρισμένο με "παχύ στρώμα αριστερής χρυσόσκονης" εν όψει των επικείμενων εκλογών». 

Ερωτηθείς, μήπως τελικά οι παροχές που προγραμματίζει η κυβέρνηση δυσκολεύουν τη ΝΔ στην πορεία προς τις εκλογές, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ απαντά ότι «η ακατάσχετη παροχολογία δεν δυσκολεύει τη ΝΔ, υπονομεύει το μέλλον της χώρας». Σημειώνει επίσης ότι η κυβέρνηση προωθεί «αποσπασματικά μειώσεις κάποιων φορολογικών συντελεστών, τους οποίους όμως η ίδια αύξησε», μέτρο που θα έχει «περιορισμένη επίδραση στην ανάπτυξη, εξαιτίας του μικρού ύψους και της σύνθεσής του».

«Δεν μπορεί συνεπώς να «βαπτίζεται» επιτυχία η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, τις οποίες η κυβέρνηση πρώτα αύξησε το 2016. Ούτε η σταδιακή μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, αφού πρώτα την αύξησε, ώστε αυτή να διαμορφωθεί το 2021 στο επίπεδο που ήταν το 2014. Ούτε η μη περαιτέρω περικοπή των συντάξεων, που μόνη της ψήφισε να μειωθούν ακόμη περισσότερο το 2017. Έτσι, αφού η κυβέρνηση προχώρησε σε 29 αυξήσεις φόρων, ανεβάζοντας το συνολικό λογαριασμό των μέτρων λιτότητας στα 9,5 δισ. ευρώ, επιστρέφει το 1/10 αυτών στην κοινωνία. Και αυτό το 1 θα έχει περιορισμένη επίδραση στην ανάπτυξη, εξαιτίας του μικρού ύψους και της σύνθεσής του, όπως επισημαίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», υπογράμμισε και σημείωσε: «Συνεπώς η κυβέρνηση, αντί να πανηγυρίζει, ας κοιταχθεί στον καθρέφτη»

Αναφορικά με τις επενδύσεις, ο κ. Σταϊκούρας υποστηρίζει ότι η ΝΔ πιστεύει πως η Ελλάδα είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και διαθέτει συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, υπογραμμίζει, όμως, ότι «δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση, με πράξεις και παραλείψεις της, έχει υπονομεύσει αυτή την επενδυτική θελκτικότατα της χώρας, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι περιορισμένο». 

Τέλος, στην ερώτηση μήπως η κριτική της ΝΔ είναι υπερβολική καθώς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξυμνούν το έργο τη κυβέρνησης, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ υποστηρίζει ότι «οι εταίροι, για δικούς τους λόγους, επικεντρώνονται στην επίτευξη μόνο των υψηλών πλεονασμάτων, αγνοώντας τον τρόπο με τον οποίο αυτά επιτυγχάνονται».

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα