Κ. Χατζηδάκης: Ο κ. Σπίρτζης τα έχει κάνει θάλασσα

Κ. Χατζηδάκης: Ο κ. Σπίρτζης τα έχει κάνει θάλασσα

Στη Βουλή συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Βουλευτή Β' Αθηνών, Κωστή Χατζηδάκη προς το υπουργό κ. Σπίρτζη για τα χρέη στις αστικές συγκοινωνίες.

Ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι η προσπάθεια για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, που έγινε την περίοδο 2013-2014 ανεκόπη το 2015 και πλέον οι εταιρείες εμφανίζουν σημαντική διεύρυνση των ελλειμμάτων και μείωση των εσόδων. Ζήτησε, λοιπόν, από τον κ. Σπίρτζη να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι το 1ο τρίμηνο του 2016 τα έσοδα από εισιτήρια στις συγκοινωνίες εμφανίζουν μείωση κατά 24%. Επίσης να εξηγήσει η κυβέρνηση γιατί:

-Τα έσοδα του ομίλου ΟΑΣΑ μειώθηκαν 18,3% το 2015
-Οι ζημιές προ φόρων ανήλθαν στα 105,7 εκατ. ευρώ έναντι 83 εκατ. ευρώ το 2014
-Το λειτουργικό έλλειμμα του ομίλου ΟΑΣΑ, διαμορφώθηκε στα 25 εκατ. ευρώ το 2015 έναντι πλεονάσματος 2 εκατ. ευρώ το 2014

Επιπλέον, ο Κωστής Χατζηδάκης ζήτησε από τον κ. Σπίρτζη και την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους για το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών, μετά την ένταξη των εταιρειών στο «υπερταμείο». Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «γίνονται επιθέσεις εναντίον των ελεγκτών και το υπουργείο δεν κινείται καθόλου. Έγινε περίπου ιδεολογία το ξεχαρβάλωμα των αστικών συγκοινωνιών και γι' αυτό το λίγο η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται το 2016».

Ο κ. Σπίρτζης στην ομιλία του έριξε τις ευθύνες στις προηγούμενες διοικήσεις των εταιρειών.

Η απάντηση του Κωστή Χατζηδάκη: «κ. Σπίρτζη, τα έχετε κάνει θάλασσα και τώρα λέτε πάλι τα ίδια! Καταρχήν ήρθατε με κάποιο κουτί με στοιχεία, αλλά ξέρετε κι εγώ έχω στοιχεία. Και οι αριθμοί είναι ξεροκέφαλοι, κ .Σπίρτζη. Κάθε χρόνο από το '12 και μετά βελτιωνόντουσαν. Το '15 χειροτέρευσαν! Και το '16 μέχρι τώρα χειροτέρεψαν ακόμα περισσότερο παρά τις προβλέψεις του προϋπολογισμού σας. Αυτό και εγκυκλοπαίδειες να καταθέσετε στη Βουλή δεν αλλάζει. Πάρτε το απόφαση.» Επίσης, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης: «κ.Σπίρτζη, χάσατε την ώρα σας 10 λεπτά να καταφέρεστε εναντίον των διοικήσεων που ήταν στον ΟΑΣΑ, στην ΣΤΑΣΥ και τον ΟΣΥ. Μα εσείς, κ. υπουργέ, τους κρατήσατε επί ένα ολόκληρο χρόνο! Έχετε κάτσει 16 μήνες στο υπουργείο και τους 12 μήνες ήσασταν με αυτούς τους ανθρώπους. Άρα, αν όλοι αυτοί κάνανε κακοδιαχείριση, ήσασταν ο υπουργός της κακοδιαχείρισης. Αν όλοι αυτοί έκαναν σκάνδαλα, εσείς ήσασταν ο υπουργός που ανεχόταν τα σκάνδαλα. Δεν το καταλαβαίνεται ότι τώρα στρεφόσαστε εναντίον του εαυτού σας; Αυτό το πράγμα ξεπερνά κάθε φαντασία!»

Στη δεύτερη παρέμβασή του συμπλήρωσε επίσης: «Τι θα κάνετε με τις αστικές συγκοινωνίες που πάνε στο «υπερταμείο»; Θα μας πείτε, φαντάζομαι, ότι θα τις αξιοποιήσετε και δεν θα τις αποκρατικοποιήσετε. Πράγματι, θα τις αξιοποιήσετε με τη βοήθεια της τρόικα. Γιατί δεν θα μπορούσατε να το κάνετε μόνος σας, θέλετε και τη βοήθεια της τρόικα να είναι στο «υπερταμείο». Αλλά αν ισχύει αυτό, γιατί κ. Σπίρτζη δεν αξιοποιείτε με αυτό τον τρόπο και τη ΔΕΗ, που περηφανεύεται η κυβέρνησή σας ότι την άφησε έξω από το «υπερταμείο» γιατί δεν θέλει να αποκρατικοποιηθεί. Τι ισχύει από τα δύο; Πείτε μας, γιατί πραγματικά αυτά που ζούμε εδώ, δεν ξέρουμε αν τα ζούμε ή τα ονειρευόμαστε. Και μ' αυτά που ακούσαμε από εσάς προηγουμένως».