Χρ. Σεβαστίδης: «Μήλον της έριδος» η δικαιοσύνη για πολιτικά κόμματα και ισχυρές ομάδες

Χρ. Σεβαστίδης: «Μήλον της έριδος» η δικαιοσύνη για πολιτικά κόμματα και ισχυρές ομάδες

«Η Δικαιοσύνη μπαίνει μόνιμα σε μια πολιτική διελκυστίνδα και πλήττεται καίρια στον πυρήνα της λειτουργίας της, στην αμεροληψία της», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης προσθέτοντας ότι η «αποτελεί μήλο της έριδος ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα, ισχυρές κοινωνικές ομάδες και εμφανή η υποκρυπτόμενα οικονομικά συμφέροντα».

Η αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και οι παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης αποτέλεσαν κεντρικό θέμα συζήτησης στη γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο στο Εφετείο της Αθήνας, ενώ μεταξύ άλλων ασχολήθηκε και με τις συνθήκες απονομής του δικαίου καθώς και με την επιλογή της ηγεσίας της και την ποινική ευθύνη των υπουργών.

Ο κ. Σεβαστίδης αναφέρθηκε εκτενώς στις κατά καιρούς επιθέσεις σε βάρος δικαστών και εισαγγελέων, όπως είπε, σημειώνοντας: «Η συνεχής και τυφλή ρητορική απέναντι σε δικαστές, εισαγγελείς και δικαστικές αποφάσεις, δημιουργεί σταδιακά ένα χάσμα ανάμεσα στα δικαστήρια και στους πολίτες και μια ανεπανόρθωτη φθορά στην αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και Δικαιοσύνης. Η αντίδραση του νομικού κόσμου της χώρας και των υπευθύνων πολιτικών κομμάτων σ'' αυτόν τον κίνδυνο πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική πριν την εδραίωση μιας ψευδούς κοινωνικής συνείδησης και τη δημιουργία αμετάκλητων καταστάσεων». 

Για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων τόνισε, μεταξύ άλλων, σχετικά με την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ότι θα ήταν χρήσιμο να αναθεωρηθεί, ενώ τάχθηκε υπέρ της άποψης οι δικαστικοί λειτουργοί να μην αναλαμβάνουν καμία δημόσια θέση για τρία χρόνια από τότε που αποχωρούν από το δικαστικό σώμα (συνταξιοδότηση).

Επίσης, ο κ. Σεβαστίδης τάχθηκε ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης υπέρ της κατάργησης του Μισθοδικείου, το οποίο εκδικάζει οικονομικά θέματα των δικαστών για λόγους που σχετίζονται το κύρος της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης χαρακτήρισε θετική την πρόταση να καταργηθεί το δικαίωμα του υπουργού Δικαιοσύνης για πειθαρχική δίωξη σε βάρος των δικαστικών λειτουργών.

Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για την ποινική ευθύνη των υπουργών, ο κ. Σεβαστίδης εξέφρασε τη συμφωνία του για αλλαγές, αλλά παράλληλα και προβληματισμούς για την έκτασή τους, ενώ τόνισε ότι «έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από την υπόθεση Κοσκωτά και η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής δεν έφερε κανένα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Αποδείχθηκε ότι ούτε η διαφθορά μπορεί να παταχθεί ούτε η πολιτική ηρεμία να επέλθει». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ότι τα πολιτικά κόμματα χρησιμοποιούν τη Δικαιοσύνη για εξοντώσουν πολιτικά τους αντιπάλους τους».

 Μιχάλης Καλογήρου: Αύξηση κονδυλίων για τη Δικαιοσύνη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι κοινός σκοπός του υπουργείου και των δικαστών είναι η απονομή Δικαιοσύνης στους πολίτες, ενώ τόνισε «ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι ο καθρέφτης της» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί για τη θεσμική θωράκιση και νέες θεσμικές πρωτοβουλίες».

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί αλλαγές στους ποινικούς κώδικες, στο σωφρονιστικό σύστημα, στο οικογενειακό δίκαιο και καταβάλλει προσπάθειες ικανοποίησης αιτημάτων οικονομικής φύσεως του δικαστικού σώματος, όπως είναι μισθολογικές ωριμάνσεις, αναδρομικά και άλλα. 

Ο κ. Καλογήρου, επίσης, τόνισε ότι υπάρχει αύξηση των κονδυλίων για τη Δικαιοσύνη στον προϋπολογισμό, αλλά και καλύτερη κατανομή των πιστώσεων, προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα της Δικαιοσύνης, ενώ αναφέρθηκε και στις πολιτικές εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης και ειδικά στην e- justice. 

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Καλογήρου τόνισε σχετικά ότι κατά τη διάρκεια της προεργασίας της αναθεώρησης θα είναι χρήσιμο να ακουστούν οι απόψεις των δικαστικών, και η ευρύτητα της αποδοχής των επικείμενων αλλαγών από το δικαστικό σώμα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις όποιες αλλαγές. 

Η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, αναφερόμενη για την αναθεώρηση του Συντάγματος σε σχέση με την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι το ισχύον σύστημα είναι το καλύτερο παρά τα προβλήματα του.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ανάγκη να εμπιστεύονται οι πολίτες τη Δικαιοσύνη και οι δικαστές να δείχνουν την αμεροληψία τους με αιτιολογημένες αποφάσεις, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους αργούς ρυθμούς και επισήμανε τον όγκο των αδίκαστων υποθέσεων.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στο διεθνές περιβάλλον, επισημαίνοντας ότι και σε πολλές χώρες της Ευρώπης αμφισβητείται η δικαστική ανεξαρτησία και είναι καθήκον πρωτίστως των δικαστών να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση επισήμανε ότι δεν «πρέπει να βαραίνουμε το σύνταγμα με διατάξεις που δεν χρειάζεται να είναι στο σύνταγμα» και υποστήριξε την ανάγκη της συναίνεσης για την επικείμενη αναθεωρητική λειτουργία. 

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, απευθυνόμενη για τελευταία φορά στους δικαστές καθώς συνταξιοδοτείται τον προσεχή Ιούνιο, επισήμανε τις αρνητικές συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης σε πολλά δικαστήρια της χώρας, όπου ακόμη μαζεύουν τα νερά με κουβάδες και οι δικαστές δεν έχουν γραφεία.