Πέμπτη 4 Απριλίου 2019, 00:02

-A +A

Χωρίς πυξίδα το Μαξίμου, σενάριο ακόμα και για... fast track εκλογές

Πέμπτη 4 Απριλίου 2019, 00:02
Χωρίς πυξίδα το Μαξίμου, σενάριο ακόμα και για... fast track εκλογές
-A +A

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Τουλάχιστον αποπροσανατολισμένη είναι τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση, την ώρα που οι κάλπες της 26ης Μαΐου βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Τα περιθώρια κινήσεων και ελιγμών για τον Αλέξη Τσίπρα καθημερινά λιγοστεύουν και η επιχείρηση αδυνατεί να δημιουργήσει το αφήγημα που θα κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ όρθιο μέχρι τις εθνικές εκλογές του φθινοπώρου (κατά δήλωση του κ. Τσίπρα).

Ο πρωθυπουργός μοιάζει να ψάχνει πολιτικό σωσίβιο και να μην το βρίσκει. Από την μία οι αποκαλύψεις για τη ροή χρήματος που βρέθηκε στους λογαριασμούς του Μανώλη Πετσίτη, τον οποίο στο κυβερνών κόμμα κάνουν πως δε γνωρίζουν και από την άλλη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που προσγείωσε τις προσδοκίες του Μεγάρου Μαξίμου περί παροχής πασχαλινού επιδόματος στους δημοσίους υπαλλήλους, συνθέτουν το σκηνικό που επιτείνει τον εκνευρισμό και την νευρικότητα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Όσο οι μέρες περνούν και η ευρωκάλπη έρχεται πιο κοντά πληθαίνουν τα μηνύματα που φτάνουν στο πρωθυπουργικό γραφείο, σύμφωνα με τα οποία οι πολίτες απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από την πιθανότητα να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που αρχικά θεωρούνταν ως «χαλαρή» ψήφος στους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα πλέον μετατρέπεται σε ψήφο εναντίον του, προκαλώντας βραχυκύκλωμα στις σκέψεις και τα «θέλω» του πρωθυπουργού.

Ακόμα και αυτό που πολλοί εντός του κυβερνώντος κόμματος περίμεναν ότι θα λειτουργήσει ως προεκλογικό «μάννα εξ ουρανού», η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στην εφορία, φαίνεται πως τελικά ή δε θα είναι τέτοια που θα μπορεί να προσφέρει στον κ. Τσίπρα το ισχυρό εκείνο προεκλογικό «όπλο» , που θα άλλαζε τα δεδομένα.

«...Σχεδιάζουμε διάφορες παρεμβάσεις και το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών να βοηθήσουμε ανθρώπους, που δεν μπορούν να ξεπληρώσουν κάποιο χρέος (…) Να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, που πραγματικά έχουν πρόβλημα και να μην βοηθήσουμε όσους είναι κακοπληρωτές, που έχουν λεφτά και δεν θέλουν να πληρώσουν» είπε ο κ. Τσακαλώτος δίνοντας το πραγματικό εύρος της παρέμβασης που βρίσκεται στα σκαριά.

Η παραπάνω κακή εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση έχει ως συνέπεια η εκλογολογία να βρίσκει συνεχώς πρόσφορο έδαφος, προκαλώντας προβλήματα στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου. Στο πλαίσιο αυτό έχουν αναθερμανθεί τα σενάρια που θέλουν τον πρωθυπουργό να μην έχει εγκαταλείψει οριστικά την πιθανότητα να προκηρύξει εντός του Μαΐου εθνικές εκλογές, παρά τα όσα αντίθετα έχει υιοθετήσει στη δημόσια ρητορική του.

Με δεδομένη μάλιστα την μεγάλη έκταση που έχει λάβει τους τελευταίους μήνες η φημολογία περί ταυτόχρονης διεξαγωγής ευρωπαϊκής και εθνικής κάλπης την 26η Μαΐου, στα δημοσιογραφικά γραφεία έχει φτάσει ένα νέο σενάριο, που εφόσον επαληθευθεί, θα μπορούσε πράγματι να χαρακτηριστεί ως αιφνιδιασμός εκ μέρους του κ. Τσίπρα.

Με βάση αυτά που «ψιθυρίζονται» λοιπόν από κύκλους που δύνανται να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, οι εθνικές κάλπες δεν είναι απίθανο να στηθούν την Κυριακή 12 Μαΐου, αφού προηγηθεί μία προεκλογική περίοδος fast track που θα περιλαμβάνει και την περίοδο του Πάσχα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε μία τέτοια περίπτωση θα μιλάμε για μία πραγματικά μεγάλη πολιτική «ζαριά» από τον Αλέξη Τσίπρα, έχοντας ως προφανή στόχο να κάνει ρελάνς και να αποκτήσει εκ νέου την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Σε πολιτικό επίπεδο πάντως αξιοσημείωτο δεν είναι τόσο αν τελικώς οι Έλληνες θα ψηφίσουν την 12η Μαΐου ή κάποια άλλη Κυριακή, μια και τελικά αναπόφευκτα εκλογές θα γίνουν. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην εκλογολογία που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες και αποτελεί χωρίς αμφιβολία την πιο σοβαρή απόδειξη δυσλειτουργίας της κυβέρνησης. Διότι αν το κυβερνητικό σχήμα λειτουργούσε σε βαθμό ικανοποιητικό τότε είδους σενάριο δε θα έβρισκαν χώρο για να αναπτυχθούν. Μην ξεχνάμε άλλωστε το παλιό γνωστό ρητό «όπου συνήθως υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά»...

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα