Χωρίς εξαιρέσεις οι ματαιώσεις των καρναβαλιών

Χωρίς εξαιρέσεις οι ματαιώσεις των καρναβαλιών

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών, θα ξεκαθαριστεί άμεσα από την κυβέρνηση η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί σε ορισμένους όσον αφορά τις περιοχές της χώρας στις οποίες αποφασίζεται να ματαιωθεί το καρναβάλι για το 2020.  Καμία περιοχή δεν εξαιρείται από την ματαίωση, σύμφωνα με πληροφορίες.

Συγκεκριμένα, σε λίγη ώρα αναμένεται η ανακοίνωση της συγκεκριμένης ΚΥΑ που, με γνώμονα τη δημόσια υγεία,  θα απαγορεύει, τις εορταστικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την επικράτεια, «ακυρώνοντας» μια λίστα που κυκλοφορεί με περιοχές, η οποία αφορά μερικούς μόνο δήμους και όχι όλους, με αποτέλεσμα να ετοιμάζονται ορισμένοι να «σπάσουν το εμπάργκο» της ματαίωσης των αποκριάτικων εκδηλώσεων που ανακοινώθηκε νωρίτερα από τον Βασίλη Κικίλια, αναλαμβάνοντας υπό μορφή ιδιωτικής πρωτοβουλίας να διεξάγουν μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε κλειστούς και δημόσιους χώρους, με όποιον κίνδυνο αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Η ελλιπής λίστα με τις περιοχές που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο περιλαμβάνει την Αθήνα, την Πάτρα, το Ρέθυμνο, την Έδεσσα, την Καστοριά, τη Ραφήνα, τα Ιωάννινα, την Κοζάνη, το Ναύπλιο, την Κέρκυρα, το Μοσχάτο, την Ξάνθη, τα Μέθανα, τη Χίο, τη Ζάκυνθο, τη Λευκάδα, τη Σκύρο, τη Λέσβο, τη Ναύπακτο, τη Νάουσα,  τον Δήμο Ελληνικό- Αργυρούπολη, τον Πειραιά, το Περιστέρι, την Καλλιθέα, την Ηλιούπολη, την Κόρινθο, το Αλιβέρι, τη Νιγρίτα, την Άνδρο, τα Καμένα Βούρλα, το Λαύριο, τη Λαμία, τη Μαγούλα, τα Φάρσαλα, τη Χαλκίδα, το Λουτράκι, τη Νάξο, την Καισαριανή, τη Σητεία, τα Κρέστενα, τη Σύρο, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη και το Χαϊδάρι.

Ακυρώνεται το Καρναβάλι της Πάτρας - Τι λένε οι δήμαρχοι

Όσον αφορά το μεγαλύτερο Καρναβάλι της χώρας, στην Πάτρα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης εξέφρασε την πικρία του για την κυβερνητική απόφαση να ματαιωθούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ως μέτρο πρόληψης για την εξάπλωση του κορονοϊού, ωστόσο ανήγγειλε καλοκαιρινό καρναβάλι την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, με αφορμή την παράδοση του κτιριακού συγκροτήματος των παλαιών σφαγείων που θα αποτελεί κόμβο δημιουργίας, με επίκεντρο το πατρινό καρναβάλι.

Όπως εξήγησε, «θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να έχουμε ένα καλοκαιρινό καρναβάλι και θα προτρέψουμε όλα τα καρναβαλικά πληρώματα να συμμετάσχουν». 

Όσον αφορά την απόφαση για την αναβολή, σημείωσε πως «δημιουργεί πικρία. Αλλά καλούμαστε να υλοποιήσουμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση», είπε τονίζοντας ότι ανατρέπεται ο σχεδιασμός της πόλης και γι' αυτό ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για αποζημίωση από την κυβέρνηση για καρναβαλιστές και καταστηματάρχες.

Ο δήμαρχος Πατρέων επισήμανε πως «εμείς δεν θα κάνουμε εκδηλώσεις, εάν θέλουν τα μαγαζιά είναι ευθύνη των διοργανωτών και αυτών που θα πάνε» για να προσθέσει: «Θα θέλαμε τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, για τον κόπο των εργαζομένων στο Δήμο και των πληρωμάτων». Όπως επισήμανε «δεν θα ήθελα το παιδί μου να πάθει κάτι επειδή πήγε σε ένα χορό. Θα κάνουμε καλοκαιρινό Καρναβάλι». 

Την ίδια ώρα όμως, καρναβαλικά πληρώματα επιμένουν ότι θα παρελάσουν παρά την απαγόρευση με σχετικές αναρτήσεις τους στα social media. Ερωτηθείς για τα πληρώματα που λένε ότι θα παρελάσουν, ο Δήμαρχος Πατρέων είπε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του .

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου σχολίασε για την υπουργική απόφαση ότι «δεν βλέπω τον λόγο να ακυρωθούν στην πόλη μας οι καρναβαλικές εκδηλώσεις. Μη δημιουργούμε πανικό. Εμείς εδώ δεν έχουμε υπόνοια κρούσματος».

Μιλώντας στον ρ/σ Θέμα 104,6, ο κ. Γιώργος Μαρινάκης τόνισε πως «καταλαβαίνετε τι σημαίνει η ακύρωση των εκδηλώσεων για την πόλη μας, για όλους τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει, κόστος εκατομμυρίων. Δεν έχω μέχρι στιγμής επίσημη ενημέρωση, η εισήγησή μας ήταν να μην ακυρωθούν. Ωστόσο δεν θα πάρω και την ευθύνη να πάω αντίθετα στις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης.

Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Ξάνθης, Εμμανουήλ Τσελέπης, ο οποίος έκανε λόγο για «βόμβα» στην οικονομία τόσο της Ξάνθης όσο της Καβάλας και της Χρυσούπολης. 

Μαρία Μουρελάτου