Χάσαμε χρόνο με την εσωστρέφεια
«53» του ΣΥΡΙΖΑ

Χάσαμε χρόνο με την εσωστρέφεια

Αναζωπυρώνεται ο διάλογος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη των «53» να δημοσιεύουν κείμενο στο οποίο επισημαίνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχασε χρόνο στην εκπόνηση της αντιπολιτευτικής του γραμμής και αναλώθηκε επί μακρόν σε μια εσωστρεφή διαδικασία με φανερό επίδικο την οργανωτική του ανάπτυξη και με αφανές τη φυσιογνωμία του».

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι η πανδημία υποχρεώνει, τον ΣΥΡΙΖΑ «να γίνει περισσότερο μάχιμος και το πρόγραμμα του ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό ταυτόχρονα».

Το κείμενο που υπογράφουν 11 μέλη της τάση των «53» σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η τρέχουσα οικονομική ύφεση μετασχηματίζεται σε κρίση χρέους, αθροίζεται με την προσφυγική και την κλιματική κρίση, συνεπάγεται την εκτόξευση της ανεργίας διεθνώς και πλήττει κυρίως τα φτωχά και ευάλωτα στρώματα».

Ως εκ τούτου, προτείνεται στο κείμενο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επαναφέρει τη θέση του περί αναδιάρθρωσης του χρέους και αποπληρωμής του με ρήτρα ανάπτυξης.

«Για να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε πειστικά στα ερωτήματα της περιόδου, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την τραυματική εμπειρία της προηγούμενης κρίσης χρέους και τα όσα αναγκαστήκαμε να υποστούμε από τους δανειστές στην διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ – ιδιαιτέρως  το πρώτο εννιάμηνο του ‘15», σημειώνεται.

Και το κείμενο συνεχίζει: «Για να αποφύγουμε μια αντίστοιχη εξέλιξη, πρέπει να κατανοήσουμε ότι για να επανέλθουμε και μετά το πέρας της πανδημίας και το πάγωμα της οικονομίας στην πρότερη κατάσταση, θα πρέπει το χρέος να μην αυξηθεί ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Αυτό συνεπάγεται μία νέα αναδιάρθρωση του χρέους, είτε με διαγραφή μέρος αυτού, είπε με μετατόπιση των υποχρεώσεων στο μακρινό μέλλον έτσι ώστε η αποπληρωμή του χρέους να συσχετίζεται με αυτό που παραδοσιακά λέγαμε ρήτρα ανάπτυξης»

Στο κείμενο θίγεται επίσης το ζήτημα των συμμαχιών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αναφορά σε όρους όπως «μετεξέλιξη», «μετασχηματισμός» ή «διεύρυνση» που είχαν προκαλέσει τριβές στο πρόσφατο παρελθόν.