Χαμός στη Βουλή με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γ. Λαγό - Εισήλθε η φρουρά στην αίθουσα

Χαμός στη Βουλή με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γ. Λαγό - Εισήλθε η φρουρά στην αίθουσα

Σφοδρότατο επεισόδιο που οδήγησε στην είσοδο της Φρουράς στην Ολομέλεια και την διακοπή της συνεδρίασης μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα έλαβε χώρα στη Βουλή. Πρωταγωνιστής ήταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, ο οποίος λίγο έλειψε να έρθει στα χέρια με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Ξυδάκη.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Λαγός αναφερόταν με χυδαίες εκφράσεις κατά των βουλευτών σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση των Παμμακεδονικών Ενώσεων. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής μιλούσε περί προδοτών με αφορμή την ονομασία των Σκοπίων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν αντιδράσεις από τους υπόλοιπους βουλευτές. Αρχικά ενστάσεις εξέφρασε βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ ακούγοντας τις φωνές μπήκε στην αίθουσα ο Ν. Ξυδάκης.

«Σταμάτα ρε προδότη! Προδότες,  πουλημένοι», φώναζε ο Λαγός, πλησιάζοντας τον κ. Ξυδάκη, ο οποίος εκείνη την στιγμή βρισκόταν στο σημείο όπου κάθονται οι επίσημοι προσκεκλημένοι, αρκετά κοντά δηλαδή στο βήμα της Βουλής. «Φύγε από εδώ», του ξαναφώναζε ο Λαγός πλησιάζοντας αργά αλλά σταθερά τον κ. Ξυδάκη, με τις φωνές να κατακλύζουν την αίθουσα της Ολομέλειας. Δίπλα στον κ. Ξυδάκη έσπευσαν κι άλλοι βουλευτές, δεδομένου ότι ο Λαγός καθόταν απειλητικά μπροστά του.

Τελικά, ο προεδρεύων της Βουλής Σπ. Λυκούδης ζήτησε για να αποφευχθούν τα χειρότερα την είσοδο της φρουράς. Οι αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο και μπήκαν μπροστά στους δύο βουλευτές ενώ παράλληλα διακόπτει την συνεδρίαση.

Ως εκ τούτου, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής αποχώρησαν από την Ολομέλεια βρίζοντας.

Παραπομπή της Χρυσής Αυγής στην επιτροπή Δεοντολογίας 

Μόλις τα πνεύματα ηρέμησαν ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης πήρε τον λόγο για να προτείνει την παραπομπή όλης της Χρυσής Αυγής στην επιτροπή Δεοντολογίας για να τους επιβληθεί η απαγόρευση συμμετοχής σε όλες τις συνεδριάσεις.

«Κάθε φορά που πιάνουν μικρόφωνο νομίζουν ότι έρχονται σε επαφή με άλλα ακραία στοιχεία ή διχοτομούν άλλες παρατάξεις. Δεν θα το ανεχτούμε αυτό το μήνυμα πρέπει να φύγει από εδώ μέσα», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και προσέθεσε ότι βίαιες εκφορές λόγου και αναφορές για προδότες και κρεμάλες δείχνουν τη στρατηγική της έντασης.

«Για να αποδυναμωθεί δεν πρέπει απλά να περιθωριοποιηθεί και να αποκλειστεί αλλά να καταγγελθεί με όλους τόνους και τη δύναμη από όλο το πολιτικό σύστημα του δημοκρατικού συνταγματικού τόξου χωρίς συμψηφισμούς», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Πώς έζησε ο Ν. Ξυδάκης το επεισόδιο

Λίγα λεπτά μετά τον επεισόδιο με τον βουλευτή Λαγό, ο Νίκος Ξυδάκης εξιστόρησε στους δημοσιογράφους όλα όσα συνέβησαν. Σύμφωνα με τον ίδιο βρισκόταν εκτός της αίθουσας της Ολομέλειας και ακούγοντας τον Λαγό να φωνάζει εισήλθε στην αίθουσα προκειμένου να μιλήσει με τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Λυκούδη. «Του λέω μάζεψε τον μην το κάνει χειρότερο», είπε ο κ. Ξυδάκης και προτού προλάβει να καθίσει στο έδρανό του επιτίθεται ο Γ. Λαγός.

Ο κ. Ξυδάκη τον αποκάλεσε αρνητή της δημοκρατίας, χιτλερόψυχο, υπόδικο ενώ όταν τον πλησίασε απειλητικά τον ρώτησε: «Θα με δείρεις τώρα;». Ο κ. Λαγός με εμφανή διάθεση να αρχίσει την χειροδικία επέμεινε λέγοντας προς τον κ. Ξυδάκη: «Πήγαινε πουλήσει τη Μακεδονία». Απτόητος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του απάντησε: «τίποτα δεν πουλήθηκε εσείς πουλήσατε την Κύπρο».

Τελικά, όπως τόνισε ο κ. Ξυδάκης ανάμεσα τους μπήκε η φρουρά της Βουλής, την στιγμή που έτερος βουλευτής τον τράβηξε προς τα πίσω.

Ν. Δένδιας: Επικίνδυνη η Χ.Α. για την ίδια τη Δημοκρατία

Επικίνδυνη για τη δημοκρατία χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε: 

«Το νέο επεισόδιο με πρωταγωνιστή βουλευτή της Χρυσής Αυγής αποδεικνύει και πάλι ότι δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με ένα κόμμα με ακραίες απόψεις».

«Πρόκειται για ένα επικίνδυνο για την ίδια τη Δημοκρατία μόρφωμα», υπογράμμισε.

ΝΔ: Επιτακτική η απονομή της Δικαιοσύνης 

«Η περίπτωση της Χρυσής Αυγής και των εσκεμμένων προκλήσεων των βουλευτών της εντός του κοινοβουλίου δεν υπάγεται πια μόνον σε πολιτικό σχολιασμό. Είναι άμεση και επιτακτική η απονομή της Δικαιοσύνης στο ναζιστικό και εγκληματικό αυτό μόρφωμα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Τα πρακτικά της Βουλής

Γ. ΛΑΓΌΣ: Και βγήκε και έκλαιγε ο Πρόεδρος της Βουλής και οι συν αυτώ και έλεγαν ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να τα λένε αυτά. Μα, τι λέτε; Έχετε πάρει....

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Πιο σιγά!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Σταμάτα, ρε προδότη!

(Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε συνάδελφε, δεν είναι καφενές εδώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Σταμάτα, ρε προδότη!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Προδότες! Πουλημένοι!

(Θόρυβος στην Αίθουσα - Έντονες Διαμαρτυρίες)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Παρακαλώ, ειδοποιήστε τη φρουρά!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ: Αρνητή της δημοκρατίας. Βρίζεις τη Δημοκρατία και τη Βουλή.

(Θόρυβος στην Αίθουσα - Έντονες Διαμαρτυρίες)

Αλέξανδρος Διαμάντης

Φωτογραφία: Ιntime

Διαβάστε ακόμα:

- Σπ. Δανέλλης: H Χρυσή Αυγή δεν είναι κόμμα, είναι οργάνωση τραμπούκων

- Σύζυγος βουλευτή της Χ.Α. εξύβρισε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζεϊμπέκ