Χ. Θεοχάρης: Ο τόπος χρειάζεται μια οικουμενική

Χ. Θεοχάρης: Ο τόπος χρειάζεται μια οικουμενική

Για την κεντροαριστερά, για το αν ο Σύριζα έχει θέση στο διάλογο για τη συγκρότηση του νέου φορέα, αλλά και για το Ποτάμι και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μίλησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News ο Χάρης Θεοχάρης, βουλευτής του Ποταμιού.

Συγκεκριμένα, για την πρόταση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά και την συγκρότηση του φορέα της κεντροαριστεράς, ο Χ. Θεοχάρης, τονίζει ότι «αυτή τη στιγμή ο χώρος της ευρύτερης κεντροαριστεράς κινδυνεύει να συνθλιβεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αν δεν δημιουργηθεί πολιτικός σχηματισμός. Η κα Γεννηματά τί λέει στην ουσία; «Ας συζητήσουμε οι ηγεσίες για να φτιάξουμε έναν ενιαίο φορέα». Οι μεγάλες συμμαχίες, όμως, δε γεννιούνται πίσω από κλειστές πόρτες, ούτε με παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, αλλά από την κοινωνία. Από κάτω προς τα πάνω θα γεννηθεί το καινούργιο και όχι το αντίστροφο. Από τους χώρους που μαζεύονται μαζικά οι πολίτες στις πόλεις και τα χωριά θα προκύψει το δυνατό ριζοσπαστικό μεταρρυθμιστικό κέντρο που έχει ανάγκη το πολιτικό τοπίο και όχι από μια συμφωνία Γεννηματά-Θεοδωράκη-Παπανδρέου. Αυτό, δυστυχώς, δεν το βλέπω προσώρας να γίνεται από κανέναν παρά μόνον προσχηματικά. Ως εκ τούτου όλοι -και φυσικά και το Ποτάμι- θα έχουν ιστορικές ευθύνες για την σύνθλιψη του χώρου».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο Σύριζα έχει θέση το διάλογο για τη συγκρότηση της κεντροαριστεράς υπογραμμίζει ότι « ο ΣΥΡΙΖΑ μετά 14 μήνες διακυβέρνησης έχει αποδείξει ότι δεν είναι παρά ένα γνήσιο τέκνο και κομμάτι του παλιού πολιτικού συστήματος. Υιοθέτησε όλα τα ελαττώματα των παλιών κομμάτων εξουσίας- υποσχεσιολογία, ρουσφέτια μικροκομματικοί τακτικισμοί- βυθίστηκε στις ιδεοληψίες του, απώλεσε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, και εντέλει αμαύρωσε την ίδια την έννοιά της. Δεν μπορεί να συμμετέχουν σε αυτόν το διάλογο δυνάμεις που δεν έχουν καμία σχέση με τον ορθολογισμό, που είναι όμηροι των ψεμάτων και του λαϊκισμού».

Στην ερώτηση αν ο Σταύρος Θεοδωράκης κινείται στη σωστή κατεύθυνση για να βγει το Ποτάμι απ΄ την κρίση υπογράμμισε πως « Πριν από περίπου 2 χρόνια άνθρωποι που πιστεύουμε στην αναγκαιότητα να αλλάξει δομικά η πατρίδα μας ενώσαμε τις δυνάμεις μας. Ενώσαμε τις όποιες γνώσεις είχε ο καθένας μας στον τομέα του, αλλά και την όποια πολιτική δυναμική διέθετε. Από τότε έγιναν λάθη όπως η εντύπωση πως ήμασταν πρόθυμοι για κυβερνητική συνεργασία χωρίς όρους. Κοιτάξτε εγώ δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Μπήκα στην πολιτική για να υπηρετώ τους ψηφοφόρους μου και το καλό της χώρας χωρίς να σκέφτομαι το πολιτικό κόστος. Αυτό γίνεται μόνο αν λες τη γνώμη σου με παρρησία και ειλικρίνεια. Στα όργανα, στο συνέδριο και στις δημόσιες τοποθετήσεις μου έκανα λόγο για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής κατεύθυνσης και στρατηγικής. Έκρουσα πολύ νωρίς τον κώδωνα του κινδύνου και μίλησα για την ανάγκη επανίδρυσης του Κινήματος, για την ανάγκη επανασύνδεσης με την κοινωνία και με τους ανθρώπους που έφυγαν από κοντά μας. Έδωσα μάχη ώστε να έχει ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα απέναντι στις ολέθριες πολιτικές της κυβέρνησης Τσίπρα που οδηγεί τη χώρα σε μια εθνική τραγωδία εθνικών διαστάσεων. Αντί για αυτό δίνουμε και πάλι την αίσθηση πως είμαστε πρόθυμοι για στήριξη στον κ. Τσίπρα, όπως φάνηκε από τη στάση μας στην υπόθεση του κ. Μουζάλα. Παραιτήθηκα από τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου γιατί ήθελα να δώσω το μήνυμα ότι στόχος δεν είναι η προσωπική πολιτική επιβίωση αλλά να καταστήσουμε το Ποτάμι και πάλι ωφέλιμο για τη χώρα. Δυστυχώς η ηγεσία του Ποταμιού προτιμά την εσωστρέφεια και την ανακύκλωση των λανθασμένων επιλογών που έφεραν το Κίνημα εδώ που είναι σήμερα. Στα 800 μέλη που ήρθαν στο συνέδριο – σας θυμίζω ότι όλα τα μέλη ήταν σύνεδροι – και στο 1,8% που κατέγραψε η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση».

Και τέλος στο δίλημμα «οικουμενική ή εκλογές» απήντησε ότι «Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι μια Οικουμενική που θα προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και θα υλοποιήσει δεσμεύσεις και όχι μια κυβέρνηση όμηρο των κυβερνητικών εταίρων. Μια τέτοια κυβέρνηση δε μπορεί να απαρτίζεται από πρόσωπα που έχουν πει ψέματα στον ελληνικό λαό. Δεν μπορεί οι λαοπλάνοι του χθες να αποτελέσουν την ελπίδα του αύριο. 
Το αδιέξοδο στο οποίο έχει φέρει τη χώρα η συγκυβέρνηση Τσίπρα –Καμμένου δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα. Πάντως οι εκλογές πολύ σύντομα φοβάμαι, θα μοιάζουν καλύτερες από την ακινησία της κυβέρνησης αυτής».