Δεν υπήρξε ποτέ ο λογαριασμός του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση πλεονασμάτων

Δεν υπήρξε ποτέ ο λογαριασμός του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση πλεονασμάτων

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την πρόθεση της κυβέρνησης να επιμείνει στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

«Θέλω να σας ενημερώσω ότι ο στόχος μας δεν αλλάζει. Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής μας», είπε ο ΥΠΟΙΚ, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση προσεγγίζει το ζήτημα χωρίς τυμπανοκρουσίες. «Τον προσεγγίζουμε με τεκμηρίωση και υπευθυνότητα. Η συζήτηση σχετικά με το θέμα έχει αρχίσει και συνεχίζεται σύμφωνα µε τον σχεδιασμό. Οι συνθήκες ωριμάζουν», προσέθεσε.

Παράλληλα, εξαπέλυσε τα πυρά του προς τον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι η νυν αξιωματική αντιπολίτευση θα πετύχαινε δήθεν τη μείωση των πλεονασμάτων με τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού. «Μόνο που τέτοιος λογαριασμός ουδέποτε υπήρξε. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν άγνοια. Και βέβαια ουδείς εκ των εταίρων συμφώνησε, ούτε έγινε ποτέ θεσμική συζήτηση επί αυτού», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας. 

Σε ό,τι αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι αποπνέει αισιοδοξία, αλλά δεν υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού.

Καταρχήν στην κοινωνία, όπως αποτυπώνεται στον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από το 2008, αλλά και όπως καταγράφεται στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, η οποία «σκαρφάλωσε» στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών.

Στη συνέχεια τους εταίρους, οι οποίοι δημόσια αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες, αφού διαρθρωτικές εκκρεμότητες και δημοσιονομικά κενά έχουν πλέον, αντίστοιχα, δρομολογηθεί και καλυφθεί.

Και τέλος τις αγορές, αφού οι αποδόσεις και τα spreads έχουν μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

«Η Ελλάδα, βήμα-βήμα, επιστρέφει στην κανονικότητα, και αυτό αναγνωρίζεται», επισήμανε παράλληλα ενώ οι στόχοι έχουν ως εξής:

1ος Στόχος: Η επίτευξη ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης 2,0% για το 2019 και 2,8% για το 2020. «Η επίδοση της ελληνικής οικονομίας ως προς το ρυθμό μεγέθυνσης, κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα είναι αρκετά υψηλότερη από αυτόν που υπήρξε κατά το πρώτο, όταν και διαμορφώθηκε στο 1,5%».

2ος Στόχος: Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020. Στόχους στους οποίους συμφώνησε η προηγούμενη Κυβέρνηση.

3ος Στόχος: Η ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι τα πιστωτικά ιδρύματα να αποτελέσουν ξανά μοχλό ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας.

4ος Στόχος: Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

5ος Στόχος: Η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

6ος Στόχος: Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.