Βρήκε η Ελλάδα τη λύση για την καταπολέμηση του λαϊκισμού;

Βρήκε η Ελλάδα τη λύση για την καταπολέμηση του λαϊκισμού;

«Η Ελλάδα έχει νέο πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τα καθήκοντά του έπειτα από τη νίκη του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου», γράφει σε άρθρο του στην «Washington Post» ο καθηγητής, Αριστείδης Χατζής, διευθυντής ερευνών του ΚΕΦίΜ.

«Η θριαμβευτική του νίκη έδωσε τέλος στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Και γι'' αυτό η σημαντικότητα της εκλογής του εκτείνεται πέρα από την Ελλάδα: ο Μητσοτάκης έδειξε πώς ένα παραδοσιακά προσανατολισμένο κόμμα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με τους λαϊκιστές - και να τους νικήσει», προσθέτει ο καθηγητής Νομικής, Φιλοσοφίας και Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

«Το αριστερό λαϊκίστικο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε κυρίως στη μεροληψία κατά της αγοράς και σε ένα ισχυρό κοινωνικό φθόνο. Αυτό το είδος λαϊκισμού μπορεί να ηττηθεί σχετικά εύκολα στις φιλελεύθερες δημοκρατίες- απλά επειδή οι αριθμοί δεν βγαίνουν».

«Ο Μητσοτάκης εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ τον Ιανουάριο του 2016 διότι απολάμβανε ομόφωνα την υποστήριξη των ανεξαρτήτων, φιλελεύθερων, ακόμη αριστερών, που είδαν σε αυτόν έναν αμφισβητία του Τσίπρα. Ο Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει ακριβώς το αντίθετο του Τσίπρα σχεδόν σε κάθε σημείο, από το βιογραφικό του μέχρι το ρεφορμιστικό του πρόγραμμα», αναφέρεται επίσης.