Brexit και μεταναστευτικό στη συνάντηση Μ. Βαρβιτσιώτη με την πρέσβη της Ιρλανδίας

Brexit και μεταναστευτικό στη συνάντηση Μ. Βαρβιτσιώτη με την πρέσβη της Ιρλανδίας

Θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στο Brexit, στο μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και στην ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με την Πρέσβη της Ιρλανδίας, Orla O '' Hanrahan.

Η κα O '' Hanrahan εξέφρασε την ικανοποίηση της ιρλανδικής πλευράς για την στήριξη της Ελλάδας στις ιρλανδικές θέσεις στο θέμα του Brexit. Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ οφείλουν να επιδείξουν αλληλεγγύη έναντι της Ιρλανδίας ως προς την ιρλανδική εφεδρική λύση (backstop), που προβλέπεται στην Συμφωνία Αποχώρησης.

Περαιτέρω, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε την συνομιλήτριά του για την ανησυχητική αύξηση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα σύνορα της χώρας, καθώς και για την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας. Επίσης, αναφέρθηκε στις ελληνικές θέσεις σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ιδίως ως προς την κατανομή των πόρων της Πολιτικής Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η συζήτηση έγινε σε φιλικό κλίμα και δόθηκε η ευκαιρία και στις δύο πλευρές να επιβεβαιώσουν το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, καθώς και την κοινή επιθυμία τους για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας στο πλαίσιο της ΕΕ.

Τέλος, η κα O '' Hanrahan μετέφερε στον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών πρόσκληση της Ιρλανδής ομολόγου του να επισκεφθεί το Δουβλίνο για διμερείς διαβουλεύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ