Ν. Βούτσης: Οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις

Ν. Βούτσης: Οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις

Τρέχει η κυβέρνηση για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και μάλιστα αύριο ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να εξαγγείλει τη σχετική πρωτοβουλία. Η κατάθεσης της τροπολογίας θα γίνει την Πέμπτη σε μια κύρωση σύμβασης με την Λευκορωσία, η οποία θα ψηφιστεί την ίδια μέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο διαγωνισμός να γίνει από την κυβέρνηση και όχι από το ΕΣΡ, την στιγμή που ήδη η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να καθορίσει τον αριθμό των συχνοτήτων. Με άλλα λόγια πλέον το ΕΣΡ δεν θα έχει καμία αρμοδιότητα, αφού παρακάμπτεται πλήρως!

Οριστικά πλέον ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε στη Διάσκεψη των Προέδρων ότι οι τηλεοπτικές άδειες πανελλήνιας εμβέλειας θα είναι τέσσερις.

Διαβάζοντας μέρος της πρόσφατης έκθεσης του Πανεπιστημίου Φλωρεντίας, που παραγγέλθηκε από την ελληνική κυβέρνηση τόνισε ορθά κοφτά: «Για τη χώρα μας πέραν των ενστάσεων που αφορούν τη βιωσιμότητα οι άδειες πανελλαδικής υψηλής ευκρίνειας θα είναι μέχρι τέσσερις».

Είναι απολύτως σαφές ότι το αντικείμενο που μιλάμε δεν είναι γενικά και αόριστα η παροχή αδειών για να υπάρξουν κανάλια στην νέα εποχή, αλλά μιλάμε για την για την επίγεια εκπομπή ελεύθερης λήψης, high definition», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, και προσέθεσε: «Μόνο η Ιταλία έχει 11 με 12 κανάλια. Βεβαίως στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν και άλλες δυνατότητες».

Παράλληλα, ο κ. Βούτσης υπενθύμισε ότι έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που ψηφίστηκε ο νόμους του αρμοδίου Υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, διάστημα στο οποίο «έχουν φύγει και κάποιες προθεσμίες που αφορούν την φερεγγυότητα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας υποστήριξε ότι μετά την έκθεση του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, πλέον και το ΕΣΡ δεσμεύεται για τον αριθμό των καναλιών. «Το ΕΣΡ θα είναι δέσμιο της  έκθεσης της Φλωρεντίας», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρότεινε η Διάσκεψη των Προέδρων να συνεδριάσει εκ νέου μετά από δύο με τρεις εβδομάδες, προκειμένου να διαβάσουν την σχετική μελέτη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) άφησε υπόνοιες για το γεγονός ότι το συμπέρασμα του πανεπιστημίου είναι ίδιο με αυτό που διέρρεε εδώ και μερικούς μήνες ο Ν. Παππάς. Προσέθεσε, δε, ότι το επιστημονικό συμπέρασμα δεν μπορεί να το εξετάσει η Διάσκεψη των Προέδρων αλλά γνώστες του αντικειμένου, όπως για παράδειγμα το ΕΣΡ. «Θα πρέπει η κυβέρνηση την ανάλυση της μελέτης να τη δώσει στο ΕΣΡ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι η συνταγματική επιταγή είναι ξεκάθαρη: «Τις αρμοδιότητες πρέπει να τις έχει το ΕΣΡ». Για τυπικά εμπόδια έκανε λόγο ο Βασίλης Κόκκαλης, μολονότι η διαδικασία που γίνεται στη Βουλή είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. «Αν είναι τέσσερις ή πέντε οι άδειες δεν είναι τόσο σημαντικό όσο υπάρξει ρύθμιση στο τηλεοπτικό πεδίο και να μπει ένα τέλος στη διαπλοκή», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση, απορρίφθηκε εκ νέου η πρόταση του προέδρου της Βουλής για την συμπλήρωση του Δ.Σ. του ΕΣΡ και πλέον τον λόγο έχει η Ολομέλεια. «Η Βουλή δια της Ολομέλειας της θα ασχοληθεί, εφόσον η κυβέρνηση φέρει σχετική πρόταση για την συνέχεια και την ολοκλήρωση της διαδικασίας», τόνισε μιλώντας ουσιαστικά για νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία όπως είπε «θα γίνει πολύ σύντομα». Επίσης, επέρριψε ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση, διότι κατά τον ίδιο «υπήρχαν ακραίες απόψεις από ορισμένες πλευρές, ώστε να μην υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία» . Όπως εξήγησε το «ιδιότυπο βέτο» της αντιπολίτευσης τέθηκε προκειμένου άλλες εξελίξεις να αποτρέψουν τον διαγωνισμό».

Το Ποτάμι: Επιμένουν στην παράκαμψη του ΕΣΡ

Η κυβέρνηση προχωρά σ'' αυτό που είχε σχεδιάσει από την αρχή: Να παρακάμψει το Σύνταγμα και να πάρει εκείνη την απόφαση (μέσω της πλειοψηφίας της στη Βουλή) για την προκήρυξη και τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών για να συνεχίσει το γνωστό νταραβέρι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ποτάμι, ο Πρόεδρος της Βουλής, δήλωσε μάλιστα σήμερα, ότι οι άδειες θα είναι μέχρι τέσσερις. Πολλές φαίνονται. Γιατί τέτοια απλοχεριά; Δύο κανάλια με κομματικούς φίλους-επιχειρηματίες θα ήταν αρκετά με βάση τη νοοτροπία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Προφανώς για να πάμε στους τέσσερις έχουν συνυπολογίσει και τους δυο Τούρκους στους οποίους έχει υποσχεθεί κανάλια ο κ.Τσίπρας.

Υ.Γ.: Ας σοβαρευτούν έστω και τώρα και ας δώσουν την αρμοδιότητα για τις άδειες εκεί που ανήκει: στο ΕΣΡ ώστε να μπει τέλος σ'' ένα πρόβλημα δεκαετιών. Αυτό είναι το μόνο αρμόδιο να κρίνει τον αριθμό και τους όρους. Τα άλλα είναι εκ του πονηρού.

Συνάντηση Νίκου Παππά με την Digea

Εν όψει της υλοποίησης των προβλέψεων του νέου νόμου για τα media, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, συνέχισε τη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα με τη διοίκηση της Digea σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στη διάρκεια της συνάντησης, ο Νίκος Παππάς, "ενημέρωσε τους συνομιλητές του σχετικά με τη μελέτη της Σχολής της Φλωρεντίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου αναφορικά με τον αριθμό των αδειών και συζήτησαν διάφορα επιμέρους θέματα εφαρμογής του νόμου".

Στην συνάντηση, έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της Digea Στρατής Λιαρέλης, ο αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Κυμπουρόπουλος και ο γενικός διευθυντής του φορέα Γιώργος Γαμπρίτσος.

Αλέξανδρος Διαμάντης

 

Διαβάστε ακόμα:

- Συναντήσεις Ν. Παππά εν όψει του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών αδειών