Προϋπολογισμός με ελαφρύνσεις 1,2 δισ. και ανάπτυξη 2,8%

Προϋπολογισμός με ελαφρύνσεις 1,2 δισ. και ανάπτυξη 2,8%

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Ελαφρύνσεις 1,2 δις. ευρώ, επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος και ανάπτυξη 2,8% προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2020, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε το Σάββατο στην Ολομέλεια της Βουλής, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρώτος, μετά από δέκα χρόνια, αναπτυξιακός προϋπολογισμός θα ψηφιστεί στην το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία. Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις με ταυτόχρονη στήριξη του επιχειρείν αλλά και των πολιτών μέσα από σειρά μέτρων και παρεμβάσεων

Ο γενικός εισηγητής του κόμματος, Μανούσος Βολουδάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση κατάφερε να καλύψει το δημοσιονομικό κενό, χωρίς να ακυρώσει κανένα από τα ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων των πολιτών, που την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή και μάλιστα προεκλογικά,  έλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αντιθέτως, όπου υπήρχε η δυνατότητα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. υπερακόντισε τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα έγινε με τον ΕΝΦΙΑ», προσέθεσε ο ίδιος ενώ περιέγραψε τις προτεραιότητες του νέου προϋπολογισμού. «Η πιο σύντομη χωρίς αριθμούς περίληψη του προϋπολογισμού του 2020, μπορεί να γίνει σε μια πρόταση» είπε υπογραμμίζοντας πως «επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, χωρίς ταυτόχρονα να επέρχεται πραγματική μείωση δαπανών σε κανένα τομέα πολιτικής»

Στη συνέχεια ανέφερε πως οι στόχοι, που δείχνουν να είναι αλληλοσυγκρουόμενοι στόχοι, επιτυγχάνονται διότι:

  • Με την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών, δεδομένοι φορολογικοί συντελεστές, αποδίδουν περισσότερα έσοδα.
  • Διευρύνεται η φορολογική βάση, κυρίως μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
  • Εξορθολογίζονται οι επιμέρους προϋπολογισμοί των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης με κατάργηση πλασματικών ορίων δαπανών και τερματισμό έτσι της δημιουργίας αχρείαστων πλεονασμάτων». 

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει τη μείωση της ανεργίας (από το 17,4% στο 15,6%), σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,8%) και των επενδύσεων (+13,4%), που αντανακλούν στην αύξηση των διαθεσίμων εισοδημάτων όλων των πολιτών, μέσω της μείωσης των συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος και της αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια ελαφρύνσεις ύψους 1,2 δις ευρώ, ανάπτυξη 2,8% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του AEΠ. 

Από το νέο έτος το σύνολο των φορολογουμένων (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες) θα πληρώσουν λιγότερους φόρους, ενώ σημαντικά ωφελημένες θα είναι και οι επιχειρήσεις καθώς μειώνεται στο 24% ο συντελεστής φορολόγησης, ενώ ο φόρος επί των μερισμάτων στο 5% από 10% σήμερα.

 

Επιπλέον, το ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα καταγράψει για πρώτη φορά φέτος μείωση όχι μόνο ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, αλλά και ως απόλυτος αριθμός. Θα διαμορφωθεί στα 329,3 δισ. ευρώ, από 334,721 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

Το θετικό στοιχείο για το 2020 έχει να κάνει με την περαιτέρω αποκλιμάκωση στο 167% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά περίπου 6,3 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε μόλις ένα έτος. Σε απόλυτο αριθμό, το χρέος θα διαμορφωθεί στα 329,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2020, δηλαδή θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. 

Οι σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει ο προϋπολογισμός:

- Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί. Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ο πρώτος φορολογικός συντελεστής διαμορφώνεται στο 9%.Τα επόμενα 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 22%.

 

- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μία μονάδα βάσης. Το κόστος υπολογίζεται στα 123 εκατ. ευρώ.

- Μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019. Το κόστος υπολογίζεται στα 541 εκατ. ευρώ.

- Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%. Το κόστος θα φθάσει τα 675 εκατ. ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι φοροαπαλλαγές αφορούν τους λίγους»

Από την πλευρά της η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου ισχυρίστηκε ότι η πολιτική των προηγούμενων Κυβερνήσεων ήταν αυτή που οδήγησε στη κρίση, στο ρημαγμένο κοινωνικό κράτος και στα άδεια ταμεία. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε, όπως είπε, κατά 25%, το ποσοστό της φτώχειας εκτινάχθηκε στο 48% και η ανεργία στο 26%.Η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η ΝΔ έλαβε ρυθμισμένο χρέος, 35 δις αποθεματικό, μειωμένη ανεργία, κοινωνικό κράτος και πολιτική πρόνοιας.

Σε μια προσπάθεια να αποδομήσει τις φοροελαφρύνσεις που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό σημείωσε ότι τις αλλεπάλληλες αυτές φοροαπαλλαγές στους λίγους, θα κληθούν έμμεσα να πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα, από τα οποία προβλέπεται ότι θα εισπραχτούν περισσότερα έσοδα, ενώ προκύπτει μείωση των αναμενόμενων εσόδων – κατά μισό περίπου δις – από τη φορολόγηση των Νομικών προσώπων.

ΚΙΝΑΛ: «Επαναδιαπραγμάτευση για το πρωτογενές πλεόνασμα»

Εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής ο Κώστας Σκανδαλίδης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει από την αρχή επαναδιαπραγμάτευση για το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε να δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος και να εξοικονομηθούν πόροι, τόσο στο αναπτυξιακό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο».

«Ο κρατικός προϋπολογισμός παραπέμπει στο μέλλον την επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων, το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο είναι ανύπαρκτο, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων παραμένει σταθερά μειωμένο και βραδυκίνητο, η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα κινείται ανάμεσα στους πλειστηριασμούς και την εξακολουθητική έλλειψη ρευστότητας, το φορολογικό νομοσχέδιο κάθε άλλο παρά ενισχύει την επιχειρηματική πρωτοβουλία της μεσαίας τάξης», σημείωσε επίσης.