Βουλή: Σιωπή Τσακαλώτου για Βαρουφάκη

Βουλή: Σιωπή Τσακαλώτου για Βαρουφάκη

Σιγή ιχθύος τήρησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με την πρόσφατη συνέντευξη του Γιάννη Βαρουφάκη, παρά τις «προκλήσεις» των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αντίθετα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γεράσιμος Μπαλαούρας επιχείρησε να «απαντήσει» εκ μέρους της κυβέρνησης, «καλύπτοντας» τον Υπουργό Οικονομικών.

Ειδικότερα, τον χορό έσυρε πρώτη η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία χαρακτήρισε «βόμβα» τα όσα είπε στην συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Διεωρωτήθηκε, μάλιστα, αν κ. Βαρουφάκης είχε ενημερώσει τον κ. Τσίπρα για τις ηχογραφήσεις των Εurogroup. «Είναι ή δεν είναι σοβαρό το ζήτημα των ηχογραφήσεων; Εσείς κ. Τσακαλώτο κάνετε το ίδιο;», είπε χαρακτηριστικά. Άμεσα παρενέβη ο κ. Μπαλαούρας τονίζοντας: «τα στικάκια είναι καλύτερα να τα χρησιμοποιείς για ηχογραφήσεις παρά για να κρύβεις λίστες όπως εκείνη της Λαγκάρντ»!

Την σκυτάλη πήρε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος επανέφερε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια (προ)καλώντας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσουν προκειμένου να καταγραφεί  η πλήρης αλήθεια. «Ήρθε η ώρα να μάθει ο ελληνικός λαός, τι κέρδισε, τι έχασε, τι έγινε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης.

Από την πλευρά του ο Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι) έκανε λόγο για «απίστευτες δηλώσεις Βαρουφάκη), ενώ προσέθεσε με εμφανή δόση ειρωνείας: «Η σοβαρότητα και η αξιοπιστία του κ. Βαρουφάκη ήταν σε όλους γνωστή πλην του ΣΥΡΙΖΑ».

Τον λόγο πήρε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνυπογράψει το αίτημα για εξεταστική περιορίζοντας όμως ως χρονικό ορίζοντα έθεσε μόνο την πρώτη περίοδο διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Όταν ακούμε ότι υπάρχει ομάδα που κατ' εντολή του πρωθυπουργού είχε σκοπό να εκδώσει παράλληλο νόμισμα, ή να μπει στο νομισματοκοπείο και υπάρχουν επ' αυτό και σχετικές δηλώσεις  του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που δεν έχουν διαψευστεί, θα πρέπει όλοι να τα δούμε αυτά, να τα εξετάσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης. Απαντώντας ο  κ. Μπαλαούρας τόνισε πως εκείνη την περίοδο «όντως είχε δοθεί εντολή να εξεταστούν όλες οι πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απάντηση στους εκβιασμούς των ξένων»!


Αλέξανδρος Διαμάντης