Βουλή: Πλήρης ανανέωση των γαλάζιων εδράνων

Βουλή: Πλήρης ανανέωση των γαλάζιων εδράνων

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σημαντική θεωρείται η ανανέωση της γαλάζιας κοινοβουλευτικής πτέρυγας, με δεδομένο ότι ουσιαστικά διπλασιάστηκαν οι έδρες της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τις εκλογές του 2015. Εξάλλου ήδη από την ανακοίνωση της ψηφοδελτίων είχε φανεί πως η νέα σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι… διαφορετική, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε πράξη την ανανέωση που είχε υποσχεθεί προεκλογική. Ενδεικτικό είναι ότι στο ψηφοδέλτιο επικρατείας από τους βουλευτές που εξελέγησαν μόνο η Μαριέττα Γιαννάκου είχε διατελέσει βουλευτής, αλλά προς περίπου δεκαετίας. Οι Παναγιώτης Πικραμμένος,  Τάκης Θεοδωρικάκος,  Γιώργος Γεραπετρίτης και  Χρήστος Ταραντίλης δεν είχαν διεκδικήσει ξανά βουλευτική έδρα.

Στη Β' Αθηνών και συγκεκριμένα στο Βόρειο Τομέα νέα πρόσωπα είναι ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος και ο Δημήτρης Καιρίδης. Επίσης, η Ζωή Ράπτη κέρδισε μια έδρα, η οποία ωστόσο διετέλεσε βουλευτής για λίγο ως επιλαχούσε στην προηγούμενη Βουλή.  Στο Δυτικό Τομέα ο δημοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος κέρδισε την έδρα από τον επί χρόνια βουλευτή Γεράσιμο Γιακουμάτο, ενώ οι περισσότεροι εκ των βουλευτών θεωρούνται «νέοι». Ο Κ. Κυρανάκης έπιασε… ταβάνι, ενώ από κοντά και ο πρώην δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης. Μια έδρα κέρδισε και ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου, ενώ επανεκλέγεται με τη ΝΔ αυτή τη φορά ο Χάρης Θεοχάρης. Επίσης, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος αλλά και ο Βασίλης Σπανάκης εισέρχονται για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο. Με άλλα λόγια, μόνο τρεις από εννιά βουλευτές της ΝΔ είχαν στο βιογραφικό τους εκλογή με τη ΝΔ ως βουλευτές. Στην Α' Αθηνών ο Θάνος Πλεύρης κερδίζει μια έδρα, μαζί με τον Άγγελο Συρίγο και τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Αέρας ανανέωσης έπνευσε και στον Πειράια με τους Γιάννη Μελά, Νίκο Μανωλάκη, Νόνη Δούνια και Χριστόφορο Μπουτσικάκη να βρίσκονται στη νέα Βουλή. Στη Β' Πειραιά μετά από πολλά χρόνια ο Γιάννης Τραγάκης απώλεσε την πρωτιά από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μαρκόπουλο! Επί τους ουσίας στον Πειραιά από τους συνολικά εφτά βουλευτές ενδεχομένως μόνο οι δύο(!) βρίσκονταν στην προηγούμενη Βουλή!

Στη Δυτική Αττική για πρώτη φορά εκλέγονται οι δύο από τους τρείς βουλευτές και συγκεκριμένα ο δικηγόρος Γιώργος Κώτσηρας και ο Θανάσης Λιάκος. Στην Α' Θεσσαλονίκης 3 από τους εφτά βουλευτές θεωρούνται νεοεκλεγέντες:  ο Στράτος Σιμόπουλος, η Άννα Ευθυμίου και ο Δημήτρης Κούβελας.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες περιφέρειες στην Αιτωλοακαρνανία από τους τρεις βουλευτές επανεκλέγεται μετά από χρόνια ο Σπήλιος Λιβανός, στην Άρτα επανέρχεται ο Γώργος Στύλος, ενώ Αχαϊα, εκλεγεται για πρώτη φορά ο εγκληματολόγος  Άγγελος Τσιγκρής, αλλά και ο Ιάσωνας Φωτήλας που είχε βγει με το Ποτάμι το 2015.

Νέο πρόσωπο εκλέγεται και στη μονοεδρική των Γρεβενών. Ο δικηγόρος Ανδρέα Πάτσης θα εκπροσωπεί την περιοχή ενώ στη Δράμα την  μοναδική έδρα της ΝΔ χάνει ο Δημήτρης Κυριαζίδης από τον γιατρό Κώστα Μπλούχο! Στα Δωδεκάνησα επανέρχονται ο Βασίλης Υψηλάντης και η Μίκα Ιατρίδη ενώ εκλέγεται για πρώτη φορά ο Γιάννης Παππάς. Από τους πέντε βουλευτές, δηλαδή, οι 4 θεωρούνται «νέοι». Δύο από τους τρείς βουλευτές του Έβρου είναι νεοεισερχόμενοι: οι Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Στάυρος Κελέτσης. Αντίστοιχα στην Εύβοια έδρες κερδίζουν ο Θανάσης Ζεμπίλης και ο γιατρός Σπύρος Πνευματικός. Μόνο ο Σίμος Κεδίγκλου από τους τρείς διέθετε από το 2015 έδρα. Στη Ζάκυνθο κέρδισε ο Διονύσης Ακτύπης ενώ πρώτη στην Ηλεία ήρθε η Θεοδώρα Αυγερινοπούλου που υπερκέρασε τον Κ. Τζαβάρα. Επίσης, για πρώτη φορά εκλέγεται ο δικηγόρος Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Στην Ημαθία βουλευτής παραμένει ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, αλλά επανέρχεται ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης την στιγμή που για  πρώτη φορά εκλέγεται ο Τάσος Μπαρτζώκας . Την επιστροφή του στη Βουλή κέρδισε από τους Ηρακλειώτες ο Μάξιμος Σενετάκης.

Από τα Γιάννενα επιστρέφει στη Βουλή ο Γιώργος Αμυράς, καθώς επίσης και ο πρώην υπουργός Σταύρος Καλογιάννης. Η Μαρία Κεφαλά μπαίνει για πρώτη φορά στον Κοινοβούλιο. Στην Καβάλα επανεκλέγεται ο Γιάννης Πασχαλίδης και για πρώτη φορά ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μακάριος Λαζαρίδης.

Η Ασημίνα Σκόνδρα επανεκλέγεται στην περιφέρεια Καρδίτσας. Στην ίδια περιφέρεια ο Γιώργος Κωτσός έλαβε μια από τρεις γαλάζιες έδρες. Ο πρώην βουλευτής Ζήσης Τζηκαλάγιας κέρδισε για περίπου 200 ψήφους τη νυν βουλευτή του κόμματος Μαρία Αντωνίου. Στην Κέρκυρα επιστρέφει στη Βουλή, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο,  ο Στέφανος Γκίκας  ενώ στην Κεφαλονιά ο Παναγής Καππάτος πήρε την μονοεδρική.

Για πρώτη φορά θα ορκιστούν βουλευτές οι εκ Κοζάνης ορμώμενοι  Στάθης Κωνσταντινίδης, Παρασκευή Βρυζίδου, Μιχάλης Παπαδόπουλος και Γιώργος Αμανατίδης. Στην Κορινθία από τους τρείς βουλευτές η Μαριλένα Σούκουλη θα πάρει το βάπτισμα του πυρός, ενώ επανεκλέγεται ο πρώην υπουργός Νίκος Ταγαράς,  Την ίδια ώρα στις Κυκλάδες από τις τρεις έδρες για πρώτη φορά εκλέγονται η Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππος Φόρτωμας.

Στη Λακωνία ο Νεοκλής Κρητικός κέρδισε μια από τις δυο έδρες ενώ στη Λάρισα την Τρίτη έδρα λαμβάνει η Στέλλα Μπίζιου. Στη Μαγνησία, επανέρχεται στη Βουλή η Ζέττα Μακρή και εκλέγονται για πρώτη φορά ο Θανάσης Λιούπης και ο Κωνσταντίνος Μαραβέγιας. Στη Μεσσηνία  δυο είναι οι νεοεισερχόμενοι, οι Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντά και επιστρέφει η Ζέττα Μακρή. Στην Ξάνθη εκλέγεται για πρώτη φορά ο χειρούργος Σπύρος Τσιλιγγίρης έναντι του Δημήτρη Σαλτούρου, ενώ στην Πέλλα την τρίτη έδρα κερδίζει ο Βασίλης Βασιλειάδης. Στην Πιερία πρώτος ήρθε Φώντας Μπαραλιάκος , επανεκλέγεται η Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου και εκλέγεται επίσης ο πρώην δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης. Δύο από τρεις θεωρούνται «νέοι».

Από τη Ροδόπη επιστρέφει στη Βουλή ο πρώην  Υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, στις Σέρρες επιστρέφει ο πρώην Υπουργός Θεόφιλος Λεονταρίδης ενώ στην ίδια περιοχή για πρώτη φορά εκλέγεται ο Τάσος Χατζηβασιλείου. Στα Τρίκαλα οι δύο από τρεις θα ορκιστούν για πρώτη φορά βουλευτές ο Θανάσης Λιούτας και η Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα.

Ίδια είναι η εικόνα και στη Φθιώτιδα, όπου εκτός από τον Χ. Σταϊκούρα εκλέγονται για πρώτη φορά  ο Γιάννης Οικονόμου, ο Γιώργος Κοτρωνιάς και ο Θέμης Χειμάρας. Στη Φωκίδα επανέρχεται ο πρώην βουλευτής Ιωάννης Μπούγας, καθώς επίσης και ο Χανιώτης πρώη  Υπουργός Μανούσος Βολουδάκης. Για πρώτη φορά εκλέγεται ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βασίλης Διγαλάκης