Βουλή: «Φρένο» από τους φορείς στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τις συντάξεις

Βουλή: «Φρένο» από τους φορείς στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τις συντάξεις

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Το πάρτι που επιχείρησε να στήσει η κυβέρνηση με την μη περικοπή των συντάξεων τελείωσε… νωρίς. Για την ακρίβεια έβαλαν ταφόπλακα οι φορείς που είχαν προσκληθεί και οι οποίοι απέδειξαν ότι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης είναι μάλλον εκτός πραγματικότητας.  

Πιο συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης, απαντώντας, στον αρμόδιο Υπουργό Τ. Πετρόπουλου του έδωσε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα συνταξιούχου εκπαιδευτικού. Όπως εξήγησε με 35 χρόνια υπηρεσίας μετά τις τρεις μειώσεις των νόμων του 2011, 2012 βγάζει σύνταξη 1.315 ευρώ σήμερα και με τις ασφαλιστικές διατάξεις του κ. Πετρόπουλου, η σύνταξή του γίνεται 984 ευρώ, μείωση 330 ευρώ το μήνα».

Ο κ. Μπράτης έδωσε αναλυτικά στοιχεία των μειώσεων που ήδη έχει επιφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου: «Στα 35 χρόνια δίνει ποσοστό αναπλήρωσης 33,8%, που σημαίνει πως αν έχει συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ, παίρνει 331 ευρώ ανταποδοτική σύνταξη συν τα 384 ευρώ. Ξέρετε πόσο έδινε ο νόμος Λοβέρδου, ν. 3865,  που εμείς ως ΑΔΕΔΥ λέγαμε να καταργηθεί; Έδινε 45,65%. Στα δε 40 χρόνια δίνει ποσοστό 42,8%, ενώ ο ν. 3865 έδινε 60%. Τι μας λέτε δηλαδή, ότι δεν μειώνονται οι συντάξεις; Ο νόμος Κατρούγκαλου μειώνει ακριβώς τις συντάξεις, αυτές που έλεγε ότι δεν θα μειωθούν, σαρώνει τις συντάξεις από 900 – 1.300 ευρώ και τις φέρνει στα 900 ευρώ, 850 ευρώ, 800 ευρώ».

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών Δήμος Κουμπούρης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που φέρνει υιοθετεί όλα τα προηγούμενα. «Υιοθετεί όλα τα προηγούμενα και προσπαθεί να μας πείσει ότι πρέπει να αποδεχθούμε τη λογική «ο γέγονε γέγονε»,  Όλοι θα κριθούμε και εμείς και για τα παιδιά μας και τα λοιπά. Εμείς, δε μπορεί να αποδεχτούμε αυτή τη λογική, διότι, η σημερινή κυβέρνηση και με το νομοσχέδιο αυτό και με τις νομοθετικές της παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια μείωσε τις συντάξεις. Να αναφερθούμε στο ΕΚΑΣ, στη χηρεία στον επανυπολογισμό των συντάξεων που τις χαμηλώνουν και τις κάνουν προνοιακά βοηθήματα;», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον ίδιο, ο κ. Κατρούγκαλος όταν ψήφιζε το νόμο έλεγε ότι θα παίρνουμε αυξήσεις αυτό το διάστημα. «Όχι αυξήσεις δεν παίρνουμε, θα ζούμε σε λίγο με συντάξεις επαιτείας. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα. Γιατί τα κάνετε όλα αυτά; Δεν είναι το κοινωνικοασφαλιστικό πρόβλημα, πρόβλημα οικονομικό, έχει βάση οικονομική», υπογράμμισε.

Από την άλλη πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος κατηγόρησε τον αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ για απόκρυψη στοιχείων και προσπάθεια εντυπωσιασμού.