Βουλή: Ο Ψηφιακός εκσυγχρονισμός και η κοινωνική προσφορά σε πρώτο πλάνο

Βουλή: Ο Ψηφιακός εκσυγχρονισμός και η κοινωνική προσφορά σε πρώτο πλάνο

Σε ιδιαίτερα σημαντικά έργα, που ουσιαστικά έχουν αναβαθμίσει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα η Βουλή. Η αναβάθμιση του ψηφιακού αποτυπώματος, η πραγματική βελτίωση της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά και η αύξηση των κοινωνικών δράσεων δίνουν τον τόνο, με τον Κ. Τασούλα και τους συνεργάτες του να επιχειρούν να αλλάξουν συνολικά την εικόνα μιας αποστειρωμένης Βουλής.

Εντός ολίγων μηνών εγκαταστάθηκε η ψηφιακή πλατφόρμα «Δημοσθένης» για την υποβοήθηση του έργου των πρακτικογράφων και την ταχύτερη δημοσίευση των πρακτικών της ολομέλειας, ενώ παράλληλα εκκίνησε η διαδικασία αναβάθμισης του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, προκειμένου να ενισχυθεί η διαλειτουργικότητα των επί μέρους εφαρμογών και να απλοποιηθεί η χρήση τους.

Παράλληλα, επεκτάθηκε το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των βουλευτών και εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά, συνεργατική πλατφόρμα, η οποία θα παρέχει στους βουλευτές και τους συνεργάτες τους τη δυνατότητα επικοινωνίας και απομακρυσμένης πρόσβασης σε κοινοβουλευτική πληροφόρηση εντός ενός ενοποιημένου συστήματος υψηλών προδιαγραφών. Επιπλέον, δρομολογείται η εγκατάσταση προγράμματος που θα παρέχει στους βουλευτές τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας εξ αποστάσεως με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας.

Την ίδια ώρα, προχώρησε η ενεργειακή αναβάθμιση του Μεγάρου με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 30%, καθώς και η προμήθεια συστήματος κυβερνο-ασφάλειας για την θωράκιση του δικτύου της Βουλής. Ενώ εγκαταστάθηκε ειδικό σύστημα προστασίας και επιτήρησης των εγκαταστάσεων του Μεγάρου και των παρακείμενων κυβερνητικών κτιρίων,

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι δρομολογείται η εισαγωγή σύγχρονων προτύπων διαχείρισης των κοινοβουλευτικών αρχείων, η οποία σε συνδυασμό με τον ριζικό επανασχεδιασμό της διαδικτυακής πύλης της Βουλής θα επιτρέψει την αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την πληρέστερη ενημέρωση των κοινωνικών φορέων από τις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου.

Όμως, η Βουλή δεν έμεινε εκεί. Εχει αναλάβει και μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες στους τομείς του πολιτισμού και της κοινωνικής προσφοράς.

-Κατόπιν πρότασης του κ. Τασούλα, η Διάσκεψη των Προέδρων ενέκρινε την δωρεά πενήντα κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Σωτηρία», προς ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

-Έγιναν δωρεές στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ζωγράφου, το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο της Καλλιθέας, την ΕΛΕΠΑΠ, το Γηροκομείο Κόνιτσας, τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας καθώς και την Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας Γαλιλαία της Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

-Δρομολογείται η τακτική διάθεση ειδών διατροφής στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.

-Ξεκίνησε η συνδρομή στο εθελοντικό δίκτυο «Διαβάζω για τους άλλους» μέσω της χρηματοδότησης ηχητικής μετεγγραφής του Συντάγματος της χώρας και του Κανονισμού του Κοινοβουλίου, ως μια κίνηση σεβασμού προς τους συμπολίτες μας με προβλήματα ακοής.

Εργασίες συντήρησης

Στο μεταξύ έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης των εξωτερικών όψεων του κτηρίου και ιδιαίτερα των προπυλαίων επί της οδού Βασιλίσσης Αμαλίας με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών μέσων (laser 3d scanner), τα οποία παρέχουν πλήρη ψηφιακή καταγραφή των φθορών και συμβάλλουν στην επιλογή των βέλτιστων μεθόδων παρέμβασης. Εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης υλοποιούνται εκ παραλλήλου και στο κτίριο της Μπενακείου Βιβλιοθήκης, το οποίο παραμένει κλειστό επί δεκαετίες. Στόχος των κυρίων Τασούλα και Μυλωνάκη είναι η επαναλειτουργία της Μπενακείου να συνδυαστεί με την ανάδειξη του Παλαιού Καπνεργοστασίου επί της οδού Λένορμαν σε κέντρο πολιτισμού.