Βουλή: Ο Ν. Μπελογιάννης «παραμέρισε» τη συζήτηση για την προανακριτική κατά του Γ. Παπαντωνίου

Βουλή: Ο Ν. Μπελογιάννης «παραμέρισε» τη συζήτηση για την προανακριτική κατά του Γ. Παπαντωνίου

Σε «μάχη» χαρακωμάτων ανάμεσα σε ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για τον Νίκο Μπελογιάννη εξελίσσεται η συνεδρίαση της Ολομέλειας, με αφορμή την σύσταση προανακριτικής Επιτροπής εναντίον του Γ. Παπαντωνίου.

Την αρχή έκανε ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος υποστήριξε ότι η δράση του στελέχους του ΚΚΕ δεν ήταν αγώνας για τη δημοκρατία. Αρχικά τόνισε ότι η παρουσία Τσίπρα στα εγκαίνια μουσείου Μπελογιάννη έγινε στο πλαίσιο αντιπερισπασμού της κυβέρνησης και προσέθεσε: «Ακούστηκε ότι ο Μπελογιάννης αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία. Διαφωνώ. Ο θάνατός του ήταν σκληρότατος. Αλλά δεν μπορεί εν ονόματι ενός πολύ σκληρού θανάτου που μπορεί κανείς να κρίνει να θεωρηθεί ότι η επιδίωξη επιβολής κομμουνιστικής δημοκρατίας συνιστά πράξη δημοκρατίας. Αν είχε επικρατήσει η άλλη παράταξη (σ.σ. εννοεί το ΚΚΕ) στη χώρα μας δεν θα επιτρεπόταν όχι απλώς να πω αυτά αλλά ούτε να τα σκεφτώ αυτά».

Ο έτερος βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τζαβάρας υπερθεμάτισε λέγοντας ότι η Βουλή απομακρύνθηκε από την αρχή της αξιακής ουδετερότητας, από τη στιγμή που έδωσε ουσιαστικά τα χρήματα για την αναστήλωση του μουσείου.

Το γάντι στους βουλευτές της ΝΔ, σήκωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης υπερασπιζόμενος την απόφασή του να επιχορηγήσει την ανακατασκευή. «Έχω μείνει έκπληκτος από το ότι υπάρχει μία συνηγορία για μία εκτέλεση που έγινε κάτω από τη δημόσια διεθνή παγκόσμια κατακραυγή των διανοουμένων επιφανών εκείνης της περιόδου», τόνισε και υπενθύμισε ότι καμία πτέρυγα της Βουλής ή πολιτικό πρόσωπο είχε εκφραστεί δημοσίως εναντίον της πρωτοβουλίας της Βουλής. Υποστήριξε, δε, ότι η εκτέλεση Μπελογιάννη έγινε ξημερώματα Κυριακής, προκειμένου να μην του δοθεί χάρη.

Στη συζήτηση παρενέβη και η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κάνοντας λόγο για ανιστόρητες τοποθετήσεις. «Απαράδεκτο που σήμερα με μία συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη μπερδεύεται από διάφορες πλευρές και σκοπιμότητες η υπόθεση του Νίκου Μπελογιάννη. Δύο γάιδαροι σε ξένο αχυρώνα τσακώνονται», υπογράμμισε.

Επανερχόμενος ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τζαβάρας επέμεινε ότι η Βουλή δεν θα έπρεπε να είχε καμία ουσιαστική συμμετοχή. «Σε όλες πλευρές υπήρξαν και ήρωες και κακοποιοί και περιπτώσεις για τις οποίες δεν μπορεί η σημερινή Βουλή να θεωρεί ότι αυτή η μελανή σελίδα ιστορίας μπορεί αν αποτελέσει στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς για να διατηρείται μέσα σε ένα μουσείο μνήμης εμφυλίου πολέμου», είπε.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι και εντός της ΝΔ υπήρξαν αντιδράσεις, καθώς μόλις ο κ. Τασούλας ολοκλήρωσε την ομιλία του αμέσως δίπλα του πήγε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, με τους δύο να συνομιλούν για μερικά λεπτά.

Αλέξανδρος Διαμάντης 

Φωτογραφία αρχείου: SOOC