Βουλή: Νέες κόντρες για το κατεπείγον

Βουλή: Νέες κόντρες για το κατεπείγον

Νέες αψιμαχίες ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση έλαβαν χώρα στη Βουλή με αφορμή τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα.

Αυτή τη φορά πεδίο μάχης ήταν η Ολομέλεια, με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδο να αρχίζει, και τα υπόλοιπα κόμματα να παίρνουν την... σκυτάλη.

«Έχετε εθιστεί στο κατεπείγον και εμείς δεν θα εθιστούμε. Το 10ωρο δεν θα τηρηθεί, θα μας δώσετε τη δυνατότητα να μιλήσουμε. Δεν θα τα περνάμε αμάσητα τα νομοσχέδια. Τώρα τελειώνει αυτό!», είπε ο κ. Λοβέρδος σε οξύς τόνους, ενώ υπενθύμισε χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος μολονότι υπερασπίστηκε το κατεπείγον, δεν δικαιολόγησε με πάθος να κλείσει η συνεδρίαση εντός δέκα ωρών.

Κάτι που, πάντως, έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ωστόσο ότι κανείς δεν είναι ευτυχής με το κατεπείγον. «Ελπίζω μέσα στον προσεχή μήνα να κλείσει ο κύκλος των κατεπειγουσών διαδικασιών, άλλωστε κανείς δεν είναι ευτυχής όταν οι βουλευτές δεν έχουν χρόνο να μελετήσουν!», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Παρ όλα αυτά, ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι το δεκάωρο είναι αρκετό για να αναπτύξουν οι βουλευτές τις θέσεις τους, ενώ, όπως είπε, μέχρι τις οκτώ το βράδυ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Μάλιστα, προανήγγειλε ότι αύριο θα υπάρξει Διάσκεψη των Προέδρων, ώστε να επικυρωθεί και τυπικά ότι το «παράλληλο πρόγραμμα» θα ψηφιστεί την Δευτέρα και το Σύμφωνο Συμβίωσης πιθανότατα την Τετάρτη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι το κατεπείγον εκπορεύεται από το γεγονός ότι πρέπει να εφαρμοστούν κάποιες συμφωνίες με την ευρωπαϊκή επιτροπή. «Αν παραταθεί η διαδικασία για το νέο έτος, πρέπει να ξαναπεράσει από τα Κοινοβούλια», προσέθεσε ο ίδιος.

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης εστίασε τα πυρά του στο παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο κατονόμασε «γυναίκα συρρίκνωσα το παράλληλο πρόγραμμα». Σε ό,τι αφορά το κατεπείγον ζήτησε να σταματήσει αυτή η πρακτική «γιατί ευτελίζει το κοινοβούλιο».

Τον λόγο πήρε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε «κυβέρνηση του κατεπείγοντος». «Το κοινοβούλιο έχει πάρει μια λανθάνουσα πορεία. Εμείς οτιδήποτε δεν ήταν στη βάση του κατεπείγοντος, το βγάζαμε από το νομοσχέδιο, ότι δηλαδή δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση. Επιλέγεται τους δικούς σας πελάτες αυξάνεται τα μισθολογικά κλιμάκια για τους δικούς σας και μας το φέρετε με το κατεπείγον», κατέληξε ο ίδιος.

Α.Δ.

Διαβάστε ακόμα:

- Βουλή: Κόντρες, επικρίσεις εκ των έσω και... «αερομαχίες» για το €1 δισ.