Βουλή: Νέα μάχη πολιτικών αρχηγών με φόντο τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων

Βουλή: Νέα μάχη πολιτικών αρχηγών με φόντο τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων

Με μια ακόμη μάχη του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη για την διαπλοκή και την διαφθορά στα ΜΜΕ αναμένεται να «κλείσει» σήμερα στην Ολομέλεια στο σύνολό της η εξεταστική Επιτροπή. Με δεδομένο ότι από το πόρισμα δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες ο πρωθυπουργός, σε ένα κατά τον ίδιο προνομιακό πεδίο, θα διακηρύξει εκ νέου την ανάγκη να «φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο», αλλά αυτή τη φορά θα πετάξει το γάντι στη Δικαιοσύνη, στην οποία ήδη έχει αποσταλεί το περίφημο πόρισμα. Και βέβαια θα αναδείξει την υπόθεση του Κήρυκα Χανίων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ έχει στη φαρέτρα του όπλα όπως την offshore της Αυγής, αλλά και το περίφημο κτίριο της Κουμουνδούρου. Όλα όσα δηλαδή «καίνε» το Μέγαρο Μαξίμου και αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής.

Ήδη, πάντως, ο βουλευτής και πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης έδωσε το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να αποκρούσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «κενού» πορίσματος. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν ποινικές ευθύνες και θα αναδειχτούν για συγκεκριμένα πρόσωπα μέσα από τη δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων που καταγράφει η Εξεταστική. «Η Επιτροπή έφερε στο φως και οδηγεί στη δικαιοσύνη πολλές υποθέσεις που αποτελούν μέρος μιας γιγαντογραφίας σχέσεων εξάρτησης, υποταγής, αλληλοεξυπηρετήσεων, εκατέρωθεν διευκολύνσεων πάσης φύσεως», τόνισε ο κ. Μπαλωμενάκης και έκανε λόγο για «υπόγεια σχέση πολιτικού συστήματος με ΜΜΕ και τραπεζών».

Ο πρόεδρος της εξεταστικής εκτίμησε ότι «προέκυψαν ευθύνες κι αφορούν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα που είχε οικοδομηθεί» και κατηγόρησε ότι πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική ιδιότητα, «εκείνους παραπλανούσαν τράπεζες με τριπλοεκχωρήσεις». Κατά τον ίδιο σήμερα αρχίζει ένας κύκλος δικαστικών ερευνών που «θα αποδώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα». «Έχουμε την απολύτως βάσιμη πεποίθηση ότι πολλοί θα πάρουν την ιδιότητα κατηγορουμένου είτε ως αυτουργοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί κι αυτή είναι η απάντησή μας σε όσους λένε «άνθρακες ο θησαυρός», κατέληξε.

Στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης καταγγέλλοντας ότι η σύσταση της εξεταστικής δεν ήταν αθώα υπόθεσης αλλά επρόκειτο για έναν εκφοβισμό των τραπεζιτών για τον έλεγχο του πολιτειακού και μιντιακού τοπίου της χώρας. Σύμφωνα με το βουλευτή της ΝΔ στις συνεδριάσεις της εξεταστικής αναδείχτηκαν οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, ο άγνωστος μέτοχος της Aυγής, η επιστολή Τσίπρα στην Εθνική Τράπεζα για τη δανειοδότηση του κόμματος πέραν των τραπεζικών κανόνων, αλλά και η υπόθεση του κτιρίου της  Κουμουνδούρου που περιήλθε στην κατοχή του ΣΥΡΙΖΑ με νομικά έωλο τρόπο.

«Το συμπέρασμα του πορίσματος θα μπορούσε να είναι: δεν ανεδείχθησαν ευθύνες πολιτικών προσώπων και δεν αποδείχτηκαν εξωθεσμικές παρεμβάσεις πολιτικών σε θέματα δανειοδοτήσεων», τόνισε ο κ. Μηταράκης και υπογράμμισε ότι καταρρίφθηκε ο όρος θαλασσοδάνεια. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας ο γαλάζιος βουλευτής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από τις εργασίες της εξεταστικής προκύπτει πως δανειοδοτήθηκε σύννομα. «Αναγνωρίζουμε ότι λόγω απρόβλεπτης μεταβολής συνθηκών υπάρχει θέμα ληξιπρόθεσμων οφειλών. Και γι'' αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε από πρώτη στιγμή πρόγραμμα εξυγίανσης», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, έκανε λόγο για προσπάθεια ελεγχου των ΜΜΕ, και ειδικότερα τόσο με τον περίφημο νόμο Παππά, όσο και με τις «επιθέσεις σε Μέσα που διαφωνούν με την πολιτική σας, όπως πρόσφατα στο Πρώτο Θέμα».

Σύσταση Διακομματικής Επιτροπής στη Βουλή για να συζητήσει μια ΠΝΠ για τα δάνεια των ΜΜΕ, προτείνει η Φ. Γεννηματά

Τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής στη Βουλή, για την αναζήτηση και κατάληξη σε μια -από κοινού- Πρόταση Νομοθετικής ρύθμισης για τα Δάνεια των ΜΜΕ, η οποία δεν θα διαφοροποιείται από τις αντίστοιχες ανάγκες ρυθμίσεων των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων, ζητά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, λίγη ώρα πριν μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα με την ίδια στόχος θα είναι να διασφαλιστεί η απασχόληση στα Μέσα Ενημέρωσης, με δεδομένο ότι αρκετές επιχειρήσεις βρίσκονται στο κόκκινο.

«Πριν από 2 ημέρες ζητήσαμε να παρέμβει η κυβέρνηση -όπως είχε προαναγγείλει- ώστε να βρεθεί τρόπος να παραμείνουν εν λειτουργία οι εφημερίδες που απειλούνται με κλείσιμο, μέχρι την εξεύρεση οριστικής και βιώσιμης λύσης. Γιατί αποτελεί πλήγμα στην ενημέρωση, στην πολυφωνία, στην ίδια τη Δημοκρατία, η διακοπή λειτουργίας εφημερίδων και άλλων μέσων ενημέρωσης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αδιαφόρησε, θέτοντας τις μικροκομματικές της επιδιώξεις υπεράνω της ανάγκης διασφάλισης της πολυφωνίας και της ενημέρωσης των πολιτών. Εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να θέσει υπό έλεγχο και ομηρία τα Μέσα Ενημέρωσης», τονίζει η ίδια.

Γ. Κουτσούκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πόρισμα έπεσε στο λάκκο που ο ίδιος έσκαβε

Ως ταφόπλακα του «του λάκκου που συστηματικά έσκαβε ο ΣΥΡΙΖΑ για να πέσει ο ίδιος μέσα», χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος το πόρισμα που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυγό γιατί πρώτον δεν έχει αμεροληψία, δεύτερον, ο θησαυρός αποδείχτηκε άνθρακας, τρίτον στοχοποιήθηκε το ΠΑΣΟΚ και τέταρτον διότι  απεκρύβησαν  τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ κι η επερχόμενη χρεοκοπία και η οικονομική πέρα από την πολιτική και ιδεολογική του.

«Η  σύσταση της εξεταστικής πέρα από τον αντιπερισπασμό υποστύλωσης μιας καταρρέουσας πολιτικής – είχε και δύο άλλους στόχους:  Να δικαιώσει αναδρομικά τα ψέματα του αναδεικνύοντας τάχα το τρίγωνο διαπλοκής ως διαμορφωτή μεταπολίτευσης και να σπιλώσει πολιτικούς του αντιπάλους και δη το ΠΑΣΟΚ. Η ιστορία όμως δεν μπορεί ξαναγραφτεί από μία ευκαιριακή πλειοψηφία που έχει συνιστώσα τους ΑΝ.ΕΛ.», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Κουτσούκος. Σημείωσε, δε, ότι το πόρισμα γράφτηκε από άλλο κέντρο του Μαξίμου και ως εκ τούτου από τις  αλλεπάλληλες διαρροές  γελοιοποιήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Επιδοθήκατε σε μία ανεξήγητη κοπτοραπτική του πορίσματος που άλλος έμπαινε κι άλλος έβγαινε», κατέληξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Δ. Μαυρωτάς: Γιατί δεν ήθελε να έρθει ο κ. Δαβαράκης στην επιτροπή;

O βουλευτής του Ποταμιού, Δ. Μαυρωτάς σημείωσε ότι ένα πόρισμα πρέπει να περιλαμβάνει κυρίως δεδομένα κι όχι πολιτικά απωθημένα όπως αποκαλύφθηκαν από το γράψε-σβήσε. Εκτίμησε, δε, ότι οι ενδείξεις για το τρίγωνο διαπλοκής ήταν αμφίπλευρες και μίλησε εκτενώς για την υπόθεση Δαβαράκη: «Προκαλεί απορία γιατί η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να έρθει ο κ. Δαβαράκης στην επιτροπή όπως ζήτησε το Ποτάμι μετά από τις  δηλώσεις που είχε κάνει ότι δηλαδή ο κ. Παππάς χρηματοδοτούσε το site για να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ και η χρηματοδότηση κόπηκε μετά το δημοψήφισμα επειδή ο ίδιος ήταν υπέρ του ΝΑΙ. Γιατί αρνήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ; Τι φοβήθηκε; Αφού ήθελαν να βγουν όλα στα φως όπως έλεγαν».

Τέλος αναφέρθηκε στα όσα ακούγονται για την επιστροφή της χώρας της δραχμή. «Ακούγονται φωνές για δραχμή. Καλά κάνουν. Να ανοίξει η κουβέντα, αλλά με έναν όρο: Όλοι όσοι μιλούν για δραχμή από δω και πέρα (πολιτικοί και ΜΜΕ) να το κάνουν με το πόθεν έσχες τους δημοσιευμένο, να βλέπουμε πόσα χρήματα έχουν έξω, μιας και η επιστροφή στη δραχμή θα πολλαπλασιάσει τα χρήματά τους όπως θα πολλαπλασιάσει και το χρέος μας που είναι σε ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αλέξανδρος Διαμάντης