Βουλή: Η κυβέρνηση - «κουρελού» θα ψάχνει σε κάθε νομοσχέδιο τη «δεδηλωμένη»

Βουλή: Η κυβέρνηση - «κουρελού» θα ψάχνει σε κάθε νομοσχέδιο τη «δεδηλωμένη»

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σε περιδίνηση βρίσκεται η κυβέρνηση - «κουρελού», με την δεδηλωμένη πλέον να αμφισβητείται ευθέως και τον ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί με μεθοδεύσεις να «περάσει» νομοσχέδια. Μάλιστα, πλέον σε κάθε νομοσχέδιο θα διεξάγεται ονομαστική ψηφοφορία, προκειμένου να καταγράφονται οι 145 συν τους 6 πρόθυμους, που εμφανίζονται να στηρίζουν την κυβέρνηση.

Όλα ξεκίνησαν χθες το βράδυ όταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, δεν πέτυχε την… λαθροχειρία, με αποτέλεσμα να ζητήσει για σήμερα ονομαστική ψηφοφορία, αφού προηγουμένως ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Αριστείδης Φωκάς κατά δήλωσή του «είχε πιει από το καφενείο μια γκαζόζα και έπρεπε να πάει στην τουαλέτα»!

Εκεί, πάντως, που ο ΣΥΡΙΖΑ νόμιζε ότι ξεπέρασε τον σκόπελο, η αντιπολίτευση επανήλθε δια του Νίκου Δένδια αποδεικνύοντας πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση μειοψηφίας!

Η «θύελλα» ξεκίνησε όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. ξεκαθάρισε ότι «το νομοσχέδιο αυτό απερρίφθη χθες επί της αρχής και ως εκ τούτου δεν μπορείτε να ζητάτε ονομαστική αφού διαπιστώσατε πως δεν είχατε πλειοψηφία». Η Τασία Χριστοδουλοπούλου ανέλαβε να διεκπεραιώσει εκ μέρους της κυβέρνησης τη… μεθόδευση. Μολονότι ο Ν. Δένδιας είχε ζητήσει να μιλήσουν όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέμενε ότι δεν θα δώσει σε κανέναν τον λόγο και μάλιστα φώναζε με ειρωνικό ύφος: «Δεν θα κάνουμε ολόκληρο θέμα σε μια ψηφοφορία για ένα απλό νομοσχέδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές, τι θέλετε να κάνουμε τώρα; Να παραιτηθεί η κυβέρνηση;». 

Από την πλευρά του ο Ν. Δένδιας, ακούγοντας την Τ. Χριστοδουλοπούλου να λέει ότι είναι «λεπτομέρειες» πως ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά με 145 βουλευτές, τόνισε ότι δεν πρόκειται να λυθεί ένα τέτοιο θέμα με μια ψηφοφοριούλα!

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, 279 βουλευτές ήταν παρόντες, από τους οποίους 153 ψήφισαν «ναι», 124 «όχι» και 2 «παρών». 

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει τεκμήριο δεδηλωμένης

Τον λόγο πήρε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αφού μίλησε για ιδιόρρυθμο καθεστώς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει ως τον απόλυτη πλειοψηφία και άρα δεν έχει δεδηλωμένη πλειοψηφία. «Άρα σε επιμέρους ψηφοφορίες δεν υπάρχει τεκμήριο πλειοψηφίας, η κυβέρνηση έχει τυπικά την εμπιστοσύνη αλλά δεν έχει τεκμήριο δεδηλωμένης». «Ακούμε και καταγράφουμε θέσεις κομμάτων. Δεν καταγράφηκε πλειοψηφία. Θα μπορούσε να καλέσει ανεξάρτητους. Άνοιξε η διαδικασία με συνήθη τρόπο και απερρίφθη το νομοσχέδιο επί της αρχής, αυτό συνέβη», προσέθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα τόνισε ότι ουσιαστικά μπορεί να έχουμε κυβέρνηση αλλά δεν έχουμε πλειοψηφία!

Παράλληλα, έκανε λόγο για θεσμική εκκρεμότητα καθώς επίσης και για αλλοίωση των Θεσμών. Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να πορευτεί η χώρα σε εκλογές το ταχύτερο δυνατό!

Ν. Βούτσης: Στηριζόμαστε απολύτως στην πλειοψηφία

Τον Ευάγγελο Βενιζέλο διαδέχτηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εκτιμώντας ότι υπάρχει προδιάθεση δημιουργίας από την αντιπολίτευση πολιτικής εκκρεμότητας στο διηνεκές, για  αποπροσανατολισμό από άλλα ζητήματα και θέματα. «Προς ώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής», είπε αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι μπορεί ανεξάρτητοι βουλευτές να προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποκτήσει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

«Προς ώρας  είναι αυτή η σύνθεση της Βουλής, εάν συνεχίσει αυτό το δεδομένο και στο μέλλον τα νομοσχέδια θα έρχονται  προς ψήφιση με βάση την ονομαστική ψηφοφορία διότι προφανώς από τους 16 ανεξάρτητους βουλευτές του κοινοβουλίου δεν είναι δυνατό ο καθένας εξ αυτών να  τοποθετείται. Είναι μία καινούργια κατάσταση μία καινούρια πρακτική η οποία όμως δεν έχει μέσα της την ένταση της αμφισβήτησης για την σημερινή  κυβέρνηση. Στηρίζεται απολύτως στην πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου», είπε επίσης.

Μ. Βορίδης: Δεν μπορεί να διεξαχθεί η ψηφοφορία, είστε κυβέρνηση μειοψηφίας

Τελευταίος τον λόγο πήρε ο βουλευτής της Ν.Δ., Μάκης Βορίδης, ο οποίος τόνισε ότι αντικανονικά διακόπηκε χθες ψηφοφορία. «Δεν μπορεί να διεξαχθεί η ψηφοφορία, πάρτε την πίσω, ξαναφέρτε το κάντε ότι θέλετε, είστε κυβέρνηση μειοψηφίας», είπε με την Τ. Χριστοδουλοπούλου να παραδέχεται ότι πράγματι υπάρχει ένα ζήτημα με τα νέα δεδομένα και έτσι «θα κάνουμε κάθε φορά ονομαστικές ψηφοφορίες»!

Νωρίτερα, πάντως, η ίδια επιχείρησε να κλείσει άρον άρον τη διαδικασία, προκειμένου να περιορίσει τη ζημιά στη κυβέρνηση. Με φράσεις όπως «έχω δικαίωμα να κρίνω αν είναι επωφελές για την Ολομέλεια», αλλά και «δεν δίνω τον λόγο να είστε σιωπηλοί», η Τασία Χριστοδουλοπούλου επιβεβαίωσε ότι λειτουργεί ως βραχίονας του Μαξίμου και όχι ως αντιπρόεδρος της Βουλής.

Μάλιστα, σε άλλο σημείο φώναζε προς τους βουλευτές «θα φύγετε, εσείς γιατί ήρθατε», «οι διαμαρτυρίες δεν με αγγίζουν». Ενώ ειρωνικά χαρακτήρισε τους βουλευτές της Ν.Δ. δήθεν «δημοκράτες». 

Διαβάστε ακόμα:

- Η κυβέρνηση χάνει τη «δεδηλωμένη»; Απερρίφθη ο διορισμός του προέδρου της ΑΔΙΠ