Βουλή: Επανακατατέθηκε η τροπολογία για την αποχώρηση Δ. Κυριτσάκη

Βουλή: Επανακατατέθηκε η τροπολογία για την αποχώρηση Δ. Κυριτσάκη

Στην επανακατάθεση της φωτογραφικής τροπολογίας που προβλέπει το «ξήλωμα» του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δ. Κυριτσάκη προέβη ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. Η τροπολογία εισήχθη σήμερα στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών (μαζί με αυτή για το ΕΣΡ) υπό τον τίτλο «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2009/138/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριοτήτων ασφάλισης και αντασφάλισης (Φερεγγυότητα ΙΙ), στα άρθρα 2 και 8 της Οδηγίας 2014/51/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 σχετικά με την τροποποίηση των οδηγιών 2003/71/ΕΚ και 2009/138/ΕΚ, και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1060/2009, (ΕΕ) αριθ. 1094/2010 και (ΕΕ) αριθ. 1095/2010, όσον αφορά τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (εφεξής ΕΑΑΕΣ) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών».

Να σημειωθεί ότι  περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

-Την θέσπιση για πρώτη φορά ορίου ηλικίας αυτοδίκαιης αποχώρησης όλων των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το οποίο ορίζεται στα 73 έτη για τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο και στα 70 έτη για τα λοιπά μέλη της Αρχής.

-Εισάγεται το ασυμβίβαστο της ιδιότητας μέλους της Επιτροπής με τη συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας (μέχρι γ'' βαθμού) ή με τη συζυγική σχέση με πρόσωπο που είναι μέλος του Ελληνικού ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή της Κυβέρνησης.\

-Προβλέπεται ότι την πειθαρχική διαδικασία την κινεί ο αρμόδιος για την εποπτεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπουργός ή η ίδια η Επιτροπή.

-Προβλέπεται σύντμηση της θητείας του Γενικού Διευθυντή καθώς και των προϊσταμένων διευθύνσεων από 4 σε 2 έτη.

 

Αλέξανδρος Διαμάντης