Βουλή: Δευτέρα-Τετάρτη Εξεταστική, Τρίτη-Πέμπτη Προανακριτική

Βουλή: Δευτέρα-Τετάρτη Εξεταστική, Τρίτη-Πέμπτη Προανακριτική

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Πετάξτε την μπάλα στην εξέδρα! Αυτό είναι το σύνθημα που έδωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας όταν ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι πρόκειται να έρθει στην Ολομέλεια πρόταση από την πλειοψηφία για τη σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία. Όχι γιατί πρέπει να κρυφτούν κάτω από το χαλάκι όσα συνέβησαν στον πολύπαθο αυτό χώρο, αλλά διότι για μια ακόμη φορά στόχος του Μεγάρου Μαξίμου δεν είναι να βγει στο φως η αλήθεια (που ούτως ή άλλως επιθυμεί η κοινωνία), αντιθέτως να συσκοτιστεί η ζοφερή πραγματικότητα μιας νέας «έντιμης συμφωνίας».

Μιας συμφωνίας που ως φαίνεται θα περιλαμβάνει όχι τα αντίμετρα που επιθυμούσε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά αυτά που προτείνουν οι Θεσμοί, δηλαδή μείωση ΦΠΑ τέλος, ΕΝΦΙΑ τέλος κ.ο.κ.  Συνεπώς, καθίσταται αναγκαίο για τον πρωθυπουργό να αλλάξει την ατζέντα, επαναφέροντας στην δημόσια σφαίρα την σκανδαλολογία, ακόμα κι αν την αυτή ορισμένες φορές δεν πατάει σε σταθερές βάσεις.

Για παράδειγμα, η εξεταστική για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων περιορίστηκε στην έκδοση (αρκετών) πορισμάτων ενώ ακόμα κι αυτό της κυβερνητικές πλειοψηφίας δεν οδήγησε πουθενά. Ούτε κάτι μεμπτό βρέθηκε ούτε κάποιος πιάστηκε με την γίδα στην πλάτη. Παρά μονάχα επί αρκετούς μήνες η επικαιρότητα κατακλείστηκε από «φωτοβολίδες» που αμέσως έσβησαν.

Το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, είχε καταφέρει τον στόχο του: να δημιουργήσει κλίμα, να αποπροσανατολίσει (όσο φυσικά μπορεί από την στιγμή που η τσέπη του καθένα ολοένα και αδειάζει). Την ίδια «πετυχημένη» συνταγή ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει και τώρα ο Αλέξης Τσίπρας με μια… διαφορά: η δόση θα είναι διπλή! Και εξεταστική και προανακριτική, επιτροπές που δεν αποκλείεται να «τρέξουν» ταυτόχρονα, εφ' όσον το επιλέξει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ

Με μια πρώτη ματιά στη… μέση όλων αυτών βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ. Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας φωτογράφισε τον Κώστα Σημίτη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «αν εγώ ήμουν πρωθυπουργός και οι υπουργοί μου πήγαιναν ο ένας μετά τον άλλο στη δικαιοσύνη θα είχα πρόβλημα. Δεν θα πήγαινα στους Δελφούς να κάνω στο μαντείο χρησμούς». Επίσης και ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος υπηρέτησε επί σειρά ετών την Χαριλάου Τρικούπη, θα καθίσει στο «σκαμνί» της προανακριτικής.    

Μπορεί, λοιπόν, να φαίνεται ότι η Φώφη Γεννηματά βρίσκεται σε δύσκολη θέση, παρ' όλα αυτά έμπειροι παρατηρητές σχολίαζαν ότι ίσως οι κινήσεις Τσίπρα να ευνοούν το ΠΑΣΟΚ. Με άλλα λόγια, το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον την δυνατότητα να «αποτινάξει» τα βαρίδια του παρελθόντος και να εμφανιστεί ως «ανανεωμένο» την επόμενη ημέρα, δεδομένου ότι άνθρωποι που βρέθηκαν εκείνες τις εποχές σε ρόλους κλειδιά θα έχουν μπλεξίματα με την δικαιοσύνη, μακριά από το σημερινό ΠΑΣΟΚ.

Αυτό φυσικά μπορεί να το εκμεταλλευθεί και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στο μέλλον, αφού πλέον οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις ανήκουν στο παρελθόν ενώ και οι ΑΝΕΛ ίσως να αποτελούν πλέον «πρόβλημα».