8ος χρόνος, ημέρα 2271η
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022

Βουλή: Αύριο στην Ολομέλεια το ν/σ για την απολιγνιτοποίηση - Bελτιωτικές αλλαγές από Γεωργιάδη

Βουλή: Αύριο στην Ολομέλεια το ν/σ για την απολιγνιτοποίηση - Bελτιωτικές αλλαγές από Γεωργιάδη

Βελτιωτική αλλαγή με την οποία θα προβλέπεται η συμμετοχή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις Επιτροπές Επενδύσεων, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για την απολιγνιτοποίηση και τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, ο κ. Γεωργιάδης έκανε δεκτό σχετικό αίτημα τοπικών φορέων και κομμάτων, δεσμευόμενος ότι στην αυριανή συζήτηση του στην Ολομέλεια, θα προχωρήσει σε βελτιωτική τροποποίηση ώστε στις επιτροπές επενδύσεων να υπάρχει εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το νομοσχέδιο, υπερψηφίστηκε επί της αρχής του από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με τις ψήφους μόνο της ΝΔ ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για «κορυφαίο εθνικό στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί», ενώ επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την για περιβαλλοντική υποκρισία και κροκοδείλια δάκρυα».

«Δεν άκουσα το ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίζει αν συμφωνεί ή όχι με την απολιγνιτοποίηση η οποία είχε ήδη συμβεί εδώ και μια πενταετία. Επί δικής του διακυβέρνησης μειώθηκε κατά 54% το ποσοστό παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, όμως έγινε χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα και χωρίς κανένα μέτρο στήριξης για την τοπική κοινωνία. Γι' αυτό και όταν προσπαθήσατε να πουλήσετε τις λιγνιτικές μονάδες, φάγατε τα μούτρα σας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης απέρριψε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί αύξησης του ενεργειακού κόστους λόγω της απολιγνιτοποίησης, αντιτείνοντας ότι όλες οι λιγνιτικές μονάδες δουλεύουν στο φουλ και παράγουν ρεύμα. «Η λιγνιτική χρήση γίνεται ολοένα και περισσότερο οικονομικά ασύμφορη. Εσείς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν που ψήφισε την πώληση λιγνιτικών μονάδων. Όμως κρύβετε την αλήθεια και δεν λέτε ότι το εγχείρημα σας δεν πέτυχε γιατί δεν είχατε σχέδιο και ότι ούτε ένας ενδιαφερόμενος δεν κατέθεσε μία έστω πρόταση, γιατί έβλεπε ότι ήταν ασύμφορη η επένδυση και εξαιρετικά ζημιογόνα. Και αντί να εξηγούμε στον κόσμο γιατί είναι ασύμφορος ο λιγνίτης τον ξεσηκώνουμε», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Απέρριψε επίσης και τους ισχυρισμούς για απουσία διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, τονίζοντας ότι «και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης είχε πάει στην αφετηρία 30 φορές και η επιτροπή, επί Μουσουρούλη, πήγε και μίλησε άλλες 15 φορές με όλους τους τοπικούς δημάρχους».

«Η τοπική κοινωνία ήταν παρούσα σε κάθε βήμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε την ανακουφιστική απόφαση για απολιγνιτοποίηση και οι αντιδράσεις είναι εξαιρετικά μικρές. Η κοινωνία ακολούθησε στο σύνολό της αυτή την απόφαση γιατί ήξερε ότι η συνέχιση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων οδηγούσε στο θάνατο», τόνισε

Και συμπλήρωσε, απευθυνόμενος για άλλη μια φορά στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οικολογική συνείδηση και είστε τόσο ευαίσθητοι με το περιβάλλον, απαντήστε γιατί με απόφαση του τότε υπουργού σας του κ. Σταθάκη, για τις μονάδες της Καρυάς παρατείνατε παράνομα δύο φορές τη λειτουργία τους; Και το κάνατε αυτό, ενώ υπήρχαν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, όπως ο καρκίνος, και τώρα έρχεστε και ρίχνετε κροκοδείλια δάκρυα».

Απαντώντας στη κριτική που δέχτηκε για την τηλεθέρμανση ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ακούω κατηγορίες για τη τηλεθέρμανση. Δεν ξέρετε ότι σε μία εβδομάδα το κάθε σπίτι στο Δήμο Φλώρινας θα έχει σύνδεση με το φυσικό αέριο καθώς το εντάξαμε στα ΕΣΠΑ με κάλυψη 100% όλων των τελών;».

«Το έργο δεν είναι εύκολο. Είναι δύσκολο, δεν θα υποκριθώ. Αλλά είναι μια τεράστια, τιτάνια εθνική πρόκληση. Το κάνουμε πρώτοι στην Ευρώπη και αυτό είναι λόγος επαίνου και όχι ψόγου. Κάναμε ειδικό ταμείο απολιγνιτοποίησης και αυτή η πρωτοπορία μας ήταν αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας και δημόσιας συζήτησης και με την τοπική κοινωνία και με τους επενδυτές. Εκπλήξεις βρήκαμε αρκετές. Για παράδειγμα δεν ήταν όλα όπως τα παρουσίαζε η ΔΕΗ», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε:

«Είναι ένα έργο εθνικό, έχει εθνικό στίγμα, καταφέρνουμε για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου, με οργανωμένο τρόπο, να αντιστρέψουμε το οικονομικό ενεργειακό μοντέλο και να φέρει χρήματα. Ο λιγνίτης ναι έφερε χρήματα αλλά και ζημιές, όπως το έλλειμμα ανάπτυξης άλλων τομέων της οικονομίας. Τώρα έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε πόρους για να κάνουμε την ενεργειακή μετάβαση οργανωμένα, και με σχέδιο».

«Αντί εσείς στο ΣΥΡΙΖΑ να πείτε ότι καλώς σταματάμε το λιγνίτη, παίζετε με τις ανησυχίες, το άγχος και την αγωνία των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας που είναι δόκιμες και δίκαιες. Εμείς, σε αυτό το φόβο απαντάμε. Εσείς, χαϊδεύετε αυτό το φόβο για ψήφους και λαϊκισμό και αποκρύπτεται ότι ήδη η απολιγνιτοποίηση ξεκίνησε από εσάς χωρίς σχέδιο», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και κατέληξε λέγοντας:

«Πρέπει αύριο να δώσουμε συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό το μείζον θέμα, αν θέλουμε η χώρα να κάνει το μεγάλο ενεργειακό οικονομικό άλμα προστατεύοντας τη χώρα από τον λιγνίτη και ταυτόχρονα ενισχύοντας αναπτυξιακά με νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας τις περιοχές αυτές. Όσο δύσκολο και σύνθετο είναι αυτό το εγχείρημα, με αυτό το πρωτοπόρο νομοσχέδιο θα τα καταφέρουμε, όπως το αποδείξαμε στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων για την ανάπτυξη και την απολιγνιτοποίηση».

«Ας αφήσουμε την τοξικότητα και το δηλητήριο ψαρεύοντας σε θολά νερά και εκμεταλλευόμενοι την δικαιολογημένη δυσπιστία και την αγωνία των πολιτών επειδή δεν έγινε τίποτα στη περιοχή τόσα χρόνια», ανέφερε από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης.

«Η απολιγνιτοποίηση είναι ένα κρίσιμο θέμα που αφορά χιλιάδες ζωές σε δύο μεγάλες περιοχές, τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη και συνδέεται με την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα τους. Έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή ενός γιγαντιαίου προγράμματος πάνω από 7,5 δισ. ευρώ και πλέον δρομολογούνται πολλές στρατηγικές επενδύσεις τόσο της ΔΕΗ όσο και ιδιωτών», υπογράμμισε ο κ. Καιρίδης και συμπλήρωσε:

«Έχουμε μια κολοσσιαία ευκαιρία και θα είναι άδικο για αυτές τις περιοχές να χαθεί, να μπλεχτεί σε δηλητήριο και τοξικότητα. Η απολιγνιτοποίηση, είναι μια μεγάλη πολιτική που χαρακτηρίζει τη πολιτική Μητσοτάκη, και είναι η σύγχρονη, φιλελεύθερη, κεντροδεξιά λύση που ανοίγει δρόμους. Είναι ένα εθνικό στοίχημα ενεργειακής μετάβασης που όλοι μαζί πρέπει να κερδίσουμε. Παρά τις μεγάλες διαφωνίες μας χωρίς αμφιβολία λέω ότι υπάρχει πεδίο συγκλίσεων και απολύτως ειλικρινές ενδιαφέρον», κατέληξε ο εισηγητής της ΝΔ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ