Βουλή: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας

Βουλή: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας

Σε πεδίο μάχης με το καλημέρα εξελίσσεται η Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή την συζήτηση του ασφαλιστικού-φορολογικού. Μάλιστα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος μόλις ξεκίνησε η συνεδρίαση προχώρησε σε ένσταση αντισυνταγματικότητας, η  οποία ωστόσο απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Ο κ. Λοβέρδος κατά την τοποθέτησή του υπενθύμισε όλα όσα ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριζε το 2010 και προσέθεσε ότι το  νομοσχέδιο υπονομεύει την αναλογικότητα, την βιωσιμότητα και την ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και την υποχρέωση του Κράτους να παρέχει κοινωνική ασφάλιση. Παράλληλα, χαρακτήρισε το Υπουργείο Οικονομικών, «Σουσουράδα» που θα πρέπει να κρύβεται όπως κάνει «εδώ και 15 μέρες» χαρακτήρισε το υπουργείο Οικονομικών και  ζήτησε και αυτός, μετά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, να μεταβεί στην Βουλή ο κ. Τσακαλώτος για να εξηγήσει τις αλλαγές που προτείνονται με την «νυχτερινή» τροπολογία, με την οποία μειώνεται το αφορολόγητο.

Ο αντιλέγων βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας χρησιμοποίησε ως επιχείρημα παλαιότερη τοποθέτηση του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ντίνου Ρόβλια.  Ο ίδιος δε είπε ότι η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής επισημαίνει ότι το όριο 35% για τις εισφορές είναι «συνταγματικά οριακό». «Η τελευταία απόφαση ΣτΕ το 2015 αποδέχεται ότι με το κριτήριο της βιωσιμότητας ο νομοθέτης μπορεί εξορθολογίζει και να  παρεμβαίνει», σημείωσε. Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Φορτσάκης σημείωσε: «Δεν μπορούμε να μεταχειριζόμαστε με ανόμοιο τρόπο όμοιες περιπτώσεις ούτε το αντίθετο. Υπάρχει σύγχυση στις έννοιες κοινωνικής πρόνοιας, ασφάλισης και εισφορών. Δεν μπορούμε να έχουμε παροχή ίδιων υπηρεσιών σε άτομα που καταβάλουν διαφορετικές εισφορές. Δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη. Απαγορεύεται η ενσωμάτωση και ενοποίηση σε ένα νομοσχέδιο διατάξεις για Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα».

Ο  Θανάσης Παφίλης υπενθύμισε με την σειρά του την χθεσινή φράση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για το «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων των 350 ευρώ»! «Ποιος από εσάς το θεωρεί αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης;», ρώτησε σκωπτικά.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος μίλησε για ιστορικές στιγμές και έκανε λόγο για τερτίπια από πλευράς αντιπολίτευσης. Σημείωσε, δε, ότι θα πρέπει ο Ευκλέιδης Τσακαλώτος να μεταβεί αύριο στο Eurogroup με το νομοσχέδιο ψηφισμένο. Τέλος, ο Γιώργος Καρράς της Ένωσης Κεντρώων, τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας, αφού «οι υπηρεσίες του ασφαλιστικού συστήματος δεν θα υπολογίζονται σύμφωνα με τις εισφορές που έχει καταβάλλει ο ασφαλισμένος αλλά με βάση την φοροδοτική του ικανότητα».