Βουλή: Αλληλοκατηγορίες κυβέρνησης και ΝΔ, για τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη

Βουλή: Αλληλοκατηγορίες κυβέρνησης και ΝΔ, για τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αντάλλαξαν και απόψε στην Ολομέλεια -όπου συζητείται το νομοσχέδιο για το δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων- αιχμηρά βέλη με φόντο τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη περί της γενοκτονίας των Ποντίων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε την ΝΔ, για «στημένη επιχείρηση στοχοποίησης υπουργών» επισημαίνοντας πάντως ότι η θέση της Πολιτείας για την γενοκτονία των Ποντίων είναι δεδομένη.

«Η είδηση δεν είναι τι είπε ο κύριος Φίλης ερωτώμενος για μια θέση που είχε γράψει ως δημοσιογράφος ένα χρόνο πριν αλλά η πατριδοκαπηλία και η στημένη επιχείρηση στοχοποίησης εναντίον των υπουργών, έναν προς έναν, με τη βοήθεια των συστημικών μέσων ενημέρωσης» είπε ο Πάνος Σκουρλέτης απευθυνόμενος προς τα έδρανα της ΝΔ λέγοντας: «Αντέχουμε αυτόν τον πόλεμο, αλλά πάψτε να κάνετε επικίνδυνα παιχνίδια. Ο λαϊκισμός έχει τα όριά του».

Έντονα αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος αφού διερωτήθηκε για τον λόγο «της εκκωφαντικής σιωπής» της κυβερνητικής εκπροσώπου και του ίδιου του πρωθυπουργού για τις δηλώσεις Φίλη, είπε με την σειρά του προς τα υπουργικά έδρανα πως η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τα εθνικά θέματα.

Αφού επικαλέστηκε ερώτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη σύμφωνα με την οποία εξαιρέθηκε από την ύλη της Γ΄ Λυκείου, η διδασκαλία της Γενοκτονίας των Ποντίων, τον περασμένο Ιούνιο επί των ημερών του Αριστείδη Μπαλτά, είπε πως αυτό ειδικά βάζει σε υποψίες όλη την κοινωνία. «Είναι τυχαίο λοιπόν, το ατόπημα και το ολίσθημα του κ. Φίλη και η υπεράσπιση του από τον κ. Σκουρλέτη, ή εμπλέκεστε όλοι μαζί στην καταβαράθρωση της ελληνικής ιστορίας, της ιστορικής μνήμης, του Ελληνισμού». Προηγουμένως, ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, αναρωτήθηκε αν ο υπουργός Παιδείας ακολουθεί «πολιτική κατευνασμού» προς την Τουρκία, ενώ ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, ανέφερε να μην ασκεί εξωτερική πολιτική.

«Αυτό το έγκλημα το ξέρω από τους δικούς μου όχι από τα βιβλία. Κι αυτό το έγκλημα είναι που δεν πρέπει να ξεχαστεί», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος τόνισε πως οι άνθρωποι που το υπέστησαν έλεγαν απλώς «μας έσφαξαν, δεν έλεγαν γενοκτονία ή εθνοκάθαρση». «Αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσουμε είναι ότι το έγκλημα συντελέσθηκε και χάθηκαν οι πατρίδες μας» είπε ο Γιάννης Τσιρώνης επισημαίνοντας πως η «σπέκουλα» των Τούρκων αφορά στην αμφισβήτηση αυτού καθαυτού του εγκλήματος.

Εναντίον και της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στράφηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, χαρακτηρίζοντας «αντεθνικές» τις θέσης του ΣΥΡΙΖΑ και «αρνησιπάτριδες» τα στελέχη του, ενώ κατηγόρησε για «λαϊκισμό» και σπέκουλα την ΝΔ.

Αύριο με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΝΔ η ψήφιση του νομοσχεδίου για το δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου και σχετικώς με την ρύθμιση για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Δραπετσώνας - Κερατσινίου, ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης διευκρίνισε ότι θα ψηφιστεί παρά τις αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ρύθμιση θα προχωρήσει παρά τις πιέσεις και θα δώσει ανάσες ζωής στην περιοχή».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται αύριο και αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ μετά από ονομαστική ψηφοφορία που κατέθεσε η ΝΔ επί της αρχής και επί έξι άρθρων (21, 31, 39, 42, 44, 51).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ