«Βόρεια Μακεδονία» αποκαλεί ήδη τα Σκόπια ο Ν. Κοτζιάς

«Βόρεια Μακεδονία» αποκαλεί ήδη τα Σκόπια ο Ν. Κοτζιάς

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς αποκαλεί τα Σκόπια με το όνομα που προβλέπεται στη συμφωνία Αλέξη Τσίπρα Ζόραν Ζάεφ, η οποία όμως δεν έχει ακόμη υπογραφεί από τις δύο χωρές.

Τόσο σε δηλώσεις του από τη Μόσχα, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη όσο και σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια» αποκάλεσε τη γείτονα χώρα με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. είναι επιλογή τους. Εμείς απλώς δεν θα τους εμποδίσουμε και θα βοηθήσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της», ενώ το επανέλαβε αμέσως μετά σημειώνοντας:«Η λύση αυτού του προβλήματος εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας».

Επίσης ο Νίκος Κοτζιάς παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας και παρά το γεγονός πως στο σύνολό τους, σχεδόν, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έχουν ταχθεί κατά της συμφωνίας που έφερε υποστήριξε πως είναι «καλή και ισορροπημένη» αλλά και «συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές»

 

Τέλος σημείωσε πως «Νομίζω ότι το δημοψήφισμα είναι ένα κομμάτι της επικύρωσης της συμφωνίας σύμφωνα με τις αποφάσεις της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας. Πρέπει να κερδηθεί το δημοψήφισμα για να είναι επικυρωμένη. Είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει τυπικά 25 χρόνια, στην πραγματικότητα 75 χρόνια. Και συνηθίζω να λέω το εξής: η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή ή κάτω από μια φυλακή»