Βολιβία: Ο πρόεδρος E. Morales υπόσχεται ότι θα σεβαστεί τα αποτελέσματα

Βολιβία: Ο πρόεδρος E. Morales υπόσχεται ότι θα σεβαστεί τα αποτελέσματα

Ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο οποίος φαίνεται πως χάνει, σύμφωνα με τα έξιτ πολ και τα μερικά αποτελέσματα, το δημοψήφισμα που διεξήγαγε για να του επιτραπεί να διεκδικήσει μια τέταρτη προεδρική θητεία, υποσχέθηκε σήμερα ότι θα σεβαστεί τα επίσημα αποτελέσματα.

"Θα περιμένουμε υπονομετικά το τελευταίο σφύριγμα του εκλογικού δικαστηρίου, είμαστε αισιόδοξοι", δήλωσε ο σοσιαλιστής ηγέτης σε συνέντευξη Τύπου.

"Θα σεβαστούμε τα αποτελέσματα, είτε κερδίσει το όχι είτε το ναι, ανέκαθεν αυτό κάναμε, αυτό είναι η δημοκρατία", πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα δύο έξιτ πολ που δημοσιοποιήθηκαν χθες το βράδυ ήταν προς την ίδια κατεύθυνση: το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι ATB μετέδωσε, βασισμένο σε ένα έξιτ πολ της Ipsos, ότι το όχι στη συνταγματική αναθεώρηση κέρδισε με 52,3%, έναντι 47,7% για το ναι. Το κανάλι Unitel, επικαλούμενο έξιτ πολ της Equipos Mori, έδωσε επίσης νικητή το όχι, με 51% έναντι 49%.

Στη χώρα αυτή, όπου η ψήφος είναι υποχρεωτική, 6,5 εκατομμύρια Βολιβιανοί, συν 300.000 που ζουν στο εξωτερικό, καλούνταν χθες να επιτρέψουν στον πρόεδρό τους να διεκδικήσει το 2020 μια τέταρτη θητεία, ώστε να παραμείνει έτσι στην εξουσία μέχρι το 2025.

Αν η τάση αυτή επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την πρώτη πολιτική ήττα του 56χρονου Έβο Μοράλες, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2006 και είχε προβλέψει ότι το ναι θα κέρδιζε με 70% των ψήφων. Θα πρέπει τότε να εγκαταλείψει την εξουσία στις αρχές του 2020, οπότε λήγει η τρίτη προεδρική θητεία του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ