Βολές Κοτζιά κατά Τσίπρα: «Αν ήμουν υπουργός θα τράβαγα τα αφτιά του Ζάεφ»

Βολές Κοτζιά κατά Τσίπρα: «Αν ήμουν υπουργός θα τράβαγα τα αφτιά του Ζάεφ»

Με σαφείς αιχμές κατά του Πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς εμφανίσθηκε να στηλιτεύει την ελληνική στάση στην παραβίαση δύο εκ των όρων της συνθήκης των Πρεσπών από τον Ζόραν Ζάεφ. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στον Πάνος Καμμένο τονίζοντας πως «δεν μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση» διότι δεν γνωρίζει αν θα επανεκλεγεί.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε θέματα τρέχουσας επικαιρότητας αλλά και σε ζητήματα όπως η επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα δηλώνοντας μάλιστα ότι για το θέμα των απελάσεων Ρώσων διπλωματών έλαβε εντολή από τον πρωθυπουργό και δεν ήταν δική του απόφαση.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το θέμα που ανέκυψε με τις πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ περί «μακεδονική γλώσσας» που θα διδάσκεται και στην Ελλάδα ανέφερε ότι αν ο ίδιος ήταν σήμερα υπουργός Εξωτερικών και μάθαινε τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων «Θα του τράβαγα τα αυτιά με όλους τους τρόπους και από το ΝΑΤΟ και από την ΕΕ και μέσω του Μ. Νίμιτς, ο οποίος παρενέβη και του είπε ότι παραβιάζει δύο όρους τόσο της Συνθήκης των Πρεσπών όσο και εκείνης που ισχύει από δεκαετίες».

Στο σημείο αυτό έκανε αναφορά και στο άρθρο 49 του Συντάγματος των Σκοπίων, για το οποίο δήλωσε πως θα πρέπει να αλλάξουν οι αναφορές για τους απόδημους πολίτες της γείτονας χώρας σημειώνοντας ότι «όλοι έχουν κατανοήσει ότι θα πρέπει να υπάρξει αναφορά όπως στο ελληνικό Σύνταγμα, όπου δεν νοείται ως ύπαρξη μειονότητας η κάθε αναφορά για πολίτες που ζουν σε άλλες χώρες, πχ. στην Γερμανία»

Σημειώνεται πως ούτε για αυτό το θέμα υπήρξε παρέμβαση από την ελληνική πλευρά. Δεδομένου ότι στη θέση του σήμερα βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας είναι σαφές πως η αιχμή αφορά τον ίδιο των πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών.

Τον Αλέξη Τσίπρα «στόχευσε» και για το θέμα των απελάσεων Ρώσων διπλωματών με αφορμή και την επίσκεψη που ξεκινά στη Μόσχα ο Πρωθυπουργός. Υποστήριξε ΄δε ότι εκλήθη από τον Πρωθυπουργό και του ανακοινώθηκε η απόφαση να απελαθούν οι εν λόγω διπλωμάτες, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι ο ίδιος δεν ρωτήθηκε καν.