Bloomberg για Τσίπρα: «Ο λαϊκιστής που πληρώνει τώρα το τίμημα»

Bloomberg για Τσίπρα: «Ο λαϊκιστής που πληρώνει τώρα το τίμημα»

Απολογισμό των 4,5 χρόνων πρωθυπουργικής θητείας του Αλέξη Τσίπρα κάνει με δημοσίευμά του το Bloomberg, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως «λαϊκιστή», που βελτίωσε τις σχέσεις του με την Ευρώπη αλλά απογοήτευσε πολλούς Έλληνες και αυτό «το τίμημα το πληρώνει» οδεύοντας προς τις εθνικές κάλπες της Κυριακής.

Όπως τονίζει το πρακτορείο, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εγκαταλείψει το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και μετά έκλεισε συμφωνία με τους πιστωτές προτού οδηγήσει τη χώρα στα καλά κατάστιχα των επενδυτών. Ωστόσο, για πολλούς Έλληνες που υφίσταντο τις συνέπειες μιας οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2010, ο κ. Τσίπρας είναι ο άνθρωπος που τους «πούλησε». Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενέδωσε στις απαιτήσεις των δανειστών για περαιτέρω περικοπές και αυξήσεις φόρων, απέτυχε να αντιμετωπίσει την εισροή προσφύγων και πυροδότησε διαδηλώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Στο μεταξύ η οικονομία κύλησε πίσω στην ύφεση την ώρα που ετοιμαζόταν να πάρει μπροστά κι έκτοτε απέτυχε να πετύχει τους στόχους για ανάπτυξη», αναφέρει το Bloomberg.

Το άρθρο τονίζει ότι ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε να αυξήσει μισθούς και συντάξεις και να μειώσει τους φόρους, ωστόσο ακόμη οι ελληνικές τράπεζες στενάζουν υπό το βάρος των κόκκινων δανείων, τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενοι -το 37% του πληθυσμού- χρωστούν στο κράτος 104 δισ. ευρώ και το brain drain συνεχίζεται προς τη δυτική Ευρώπη. Αντί να σταματήσει τα μέτρα λιτότητας που κατηγορούσε ότι σκλαβώνουν τον λαό, ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να τα συνεχίσει για να μπορέσει να επιπλέει η Ελλάδα με πιστώσεις από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ».

Το Bloomberg κάνει οδοιπορικό στη Φλώρινα, η οποία «συγκεφαλαιώνει την αλματώδη ανέλιξη του Τσίπρα και τώρα την παρακμή του», αφού στην πόλη η ανεργία φτάνει περίπου το 30% και πολλοί δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους, «παρά την υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι “έρχεται η ελπίδα” όταν ανήλθε στην εξουσία το 2015». «Ο κόσμος πίστεψε το κεντρικό σύνθημα του Τσίπρα κι όχι μόνον δεν ήλθε ελπίδα, αλλά ήλθε μεγάλη απογοήτευση», δηλώνει στο Bloomberg ο Μιχάλης Ασκίτης, 47χρονος ιδιοκτήτης καταστήματος υποδημάτων στη Φλώρινα που κάνει δυο δουλειές για να επιβιώσει. «Αυτή η απογοήτευση είναι η σκληρή πραγματικότητα για τον Τσίπρα», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Όσον αφορά την εικόνα του στην Ευρώπη, «για τους ηγέτες της ΕΕ όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Τσίπρας είναι ο "δαμασμένος λαϊκιστής" που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού για να βρει τελικά τη λογική και να αναλάβει τις ευθύνες του», αναφέρει το Blοomberg.

Το Bloomberg συμπεραίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «κέρδισε περισσότερους πόντους στο εξωτερικό» με τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ αξιωματούχος της ΕΕ περιέγραψε το πολιτικό ταξίδι του Τσίπρα ως μια «βαθιά μεταμόρφωση». Ωστόσο, η συμφωνία των Πρεσπτών πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας που ήρθαν να προστεθούν στη δυσαρέσκεια πολλών ψηφοφόρων για την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει το οικονομικό κλίμα.