Βλ. Πούτιν: «Σαχλαμάρες» τα περί συνωμοσίας εις βάρος της Ελλάδας

Βλ. Πούτιν: «Σαχλαμάρες» τα περί συνωμοσίας εις βάρος της Ελλάδας

Ως «σαχλαμάρες» περιέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τα περί συνωμοσίας εις βάρος της Ελλάδας που οδήγησαν στη απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μόσχα.

Σχετικά με τις απελάσεις των ρώσων διπλωματών, ο Βλ. Πούτιν χαρακτήρισε το γεγονός «σαχλαμάρες» και τόνισε πως «από την αρχή δεν συμφωνούσαμε με την απέλαση των διπλωματών», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει συνωμοσία εις βάρος της Ελλάδας», καθώς «αν οι μυστικές υπηρεσίες έχουν ερωτήσεις υπάρχουν τρόποι για τη διευθέτηση τέτοιων καταστάσεων χωρίς θέατρα». «Έχει κλείσει το θέμα, δεν έχουν εμποδιστεί οι σχέσεις μας στην οικονομία», τόνισε. 

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας για το ίδιο θέμα ανέφερε ότι «μια βροχερή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε καλοκαίρι».

Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα όσο είμαι πρωθυπουργός δεν κινείται με γνώμονα τις πιέσεις τρίτων χωρών και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν ταυτίστηκε με την συντονισμένη πολιτική απελάσεων για την υπόθεση Σκριπάλ».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε πως «σε μεμονωμένα περιστατικά που μας αφορούν και μας ενοχλούν στέλνουμε μηνύματα αλλά κοιτάζουμε και μπροστά». «Η υπόθεση έχει λήξει και σημασία έχει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες για εταιρική συνεργασία», πρόσθεσε.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε επίκαιρη την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και επεσήμανε πως τις δύο χώρες ενώνουν «μεγάλες προοπτικές», ενώ σημείωσε πως υπάρχουν αρκετές ρωσικές εταιρείες που θέλουν να βγουν στην ελληνική αγορά.

Υπενθύμισε πως συμπληρώνονται 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, και υπογράμμισε την έμφαση που δίνουν οι δύο κυβερνήσεις στον επενδυτικό και εμπορικό τομέα.

Ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον τομέα του τουρισμού κάνοντας λόγο για αριθμό ρεκόρ Ρώσων που επισκέφθηκαν πέρσι την Ελλάδα, ενώ φέτος ο αριθμός αναμένεται να φτάσει το ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

Ακόμη, ο Βλ. Πούτιν μίλησε και για τον ενεργειακό τομέα, λέγοντας ότι η Ρωσία προμηθεύει με ενεργειακούς πόρους «πάνω από το 50% του φυσικού αερίου και το 10% του πετρελαίου στην Ελλάδα.

«Εξετάσαμε τη συμμετοχή της Ελλάδας στη νότια διαδρομή, τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της καινοτομίας. Υπάρχουν ρωσικές εταιρείες που θέλουν να βγουν στην ελληνική αγορά με ποικίλα προϊόντα και υπηρεσίες. Κάθε χρόνο έχουμε αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ πολιτισμού. Το 2019 θα έχουμε έτος γλώσσας και λογοτεχνίας», σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας – Ρωσίας και εξέφρασε στον ρώσο πρόεδρο τις ανησυχίες της χώρας τους εξοπλισμούς της Τουρκίας αλλά και για το γεγονός ότι επιμένει με το casus belli εις βάρος της Ελλάδας.
Επίσης, χαρακτήρισε τον Turkish Stream, ένα έργο που αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο.

Ένα ακόμα σημείο στο οποίο αναφέρθηκε ο Αλέξη Τσίπρας είναι και το ονοματολογικό της πΓΔΜ, όπου τόνισε πως εξήγησε «τις θέσεις μας στο θέμα της ονομασίας των βόρειων γειτόνων μας και γιατί είναι καίριας σημασίας. «Το ζήτημα είναι η γειτονική χώρα να μην έχει συνταγματικό όνομα το «Δημοκρατία της Μακεδονίας γιατί για μας είναι σημαντικό κομμάτι της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς», είπε.

 

Επίσης, ο Α. Τσίπρας σημείωσε ότι «Ο ελληνορωσικός διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος, όπως αποδείχτηκε το καλοκαίρι. Ωστόσο, η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις αυτές στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε με κόπο, μας βοηθά πάντα να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αναγκαίο αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση».

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της».

Τέλος, σε ερώτηση ρώσου δημοσιογράφου σχετικά με τη... γραβάτα του έλληνα πρωθυπουργού, ο Α. Τσίπρας απάντησε πως «τη γραβάτα την έβαλα αλλά την έβγαλα όπως βγήκε και η θηλιά από τον λαιμό του ελληνικού λαού. Αλλά αν μου κάνει κάποιο δώρο ο κ. Πούτιν, θα το αξιοποιήσω».