ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2016η
Κυριακή, 9 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Βήμα - βήμα τα μέτρα της κυβέρνησης για να ανοίξουν τουρισμός και σχολεία

Βήμα - βήμα τα μέτρα της κυβέρνησης για να ανοίξουν τουρισμός και σχολεία

Με το βλέμμα στραμμένο στις 15 Μαΐου και το μεγάλο στοίχημα που αφορά το άνοιγμα του Τουρισμού και την απελευθέρωση διαπεριφερειακών μετακινήσεων, κυβέρνηση και ειδικοί επιστήμονες παρακολουθούν την αντίδραση των πολιτών από την επαναλειτουργία της εστίασης και την παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας σε συνδυασμό με την πορεία των κρουσμάτων.

Το θέμα της μουσικής απασχολεί μεν επικοινωνιακά εν τούτοις οι λοιμωξιολόγοι δίνουν την εξήγησή τους με το Μαξίμου να στέλνει σαφές μήνυμα πως ο «κορονοιός είναι εδώ» και απαιτείται απ' όλους ιδιαίτερη προσοχή.

Η «έκρηξη» εξόδου όπως χαρακτηρίστηκε η αντίδραση των πολιτών και οφείλεται στην άρση περιορισμών που αφορούν στο ωράριο, τις διαδημοτικές μετακινήσεις και φυσικά την εστίαση ήταν αισθητή ειδικά από χθες το πρωί με τις παραλίες, λόγω καιρού, να γεμίζουν και τα καταστήματα να ζουν ημέρες παρελθόντων ετών με τους πολίτες είτε να έχουν κλείσει τραπέζια είτε να αναμένουν για αρκετή ώρα να αδειάσει κάποιο εξ αυτών.

Και ναι μεν στην εστίαση παρατηρήθηκε το φαινόμενο της λήψης όλων των μέτρων προστασίας με αποστάσεις ακόμη και με τη χρήση μασκών εν τούτοις στις παραλίες η αθρόα προσέλευση πολιτών οδήγησε σε συνωστισμούς και συγχρωτισμούς κάτι που φυσικά ήταν αναμενόμενο τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους ειδικούς.

Η εισήγηση όμως, που έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση προκάλεσε ερωτήματα δεδομένου του περιεχομένου της που δεν ήταν άλλο από τη απαγόρευση της μουσικής.

Οι αντιδράσεις πολλές αλλά τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων διευκρίνισαν εξ αρχής ότι η μουσική οδηγεί τους θαμώνες στο να αυξάνουν την ένταση της φωνής μεταφέροντας στον αέρα ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες σταγονιδίων, κάτι που επικίνδυνο για την διασπορά του κορονοϊού.

Αυτό μπορεί να φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση ίσως και περίεργο όμως αυτή είναι και η αιτία που παραμένουν ουσιαστικά κλειστά τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ και επιπροσθέτως αυτός είναι και ο λόγος που οι συγχρωτισμοί σε πλατείες και διάφορα σημεία όπου υπάρχει και αυτοσχέδια παραγωγής μουσικής προκαλούσε και προκαλεί ανησυχία.

Πάντως από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης και καφέ μπαρ που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους πιέζουν προκειμένου να επιτραπεί η λειτουργίας τους που όμως συνοδεύεται εκ των πραγμάτων από μουσική κάτι που δείχνει προς το παρόν να μην θέτει στο τραπέζι η κυβέρνηση.

Η δικαιολογία που δίδεται και αφορά στις συγκεντρώσεις στις πλατείες μετά το υποχρεωτικό κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και την έναρξη του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας ανταποκρίνεται εν μέρει στην πραγματικότητα δεδομένου πως αν τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης έμεναν ανοιχτά και με μουσική ο αριθμός των ανθρώπων που θα έμεναν θα ήταν πολλαπλάσιος αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τους δείκτες μεταδοτικότητας.

Προς το παρόν η κυβέρνηση παρακολουθεί με τους ειδικούς την πορεία της μεταδοτικότητας και τους δείκτες του ιικού φορτίου που σημειωτέον θα αποδώσουν στοιχεία τις προσεχείς ημέρες έχοντας συγκεκριμένους στόχους που μεταφράζονται ως εξής:

- Ανοιγμα γυμνασίων και δημοτικών από τη Δευτέρα 10 Μαΐου με την τήρηση φυσικά του μέτρου των self tests όπως ισχύουν και για τους μαθητές των Λυκείων

- Απελευθέρωση διαδημοτικών μετακινήσεων

- Ανοιγμα του Τουρισμού, που αποτελεί και το μεγαλύτερο στοίχημα για τη χώρα προκειμένου να δοθεί και το έναυσμα της επανεκκίνησης της λειτουργίας της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό επιμέρους απαιτήσεις ή πιέσεις για βήματα που περιλαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερη άρση περιορισμών αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα και κυρίως με γνώμονα τις εισηγήσεις των ειδικών. Το επόμενο δεκαπενθήμερο άλλωστε δεν είναι απλά βαρόμετρο αλλά ουσιαστικά θα αποτελέσει τη βάση για όσα θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα.

Ο φόβος της εκτίναξης των κρουσμάτων παραμένει ισχυρός και το μήνυμα που εκπέμπεται απ' όλες τις πλευρές είναι συγκεκριμένο αποτελώντας ένα βασικό καμπανάκι αναφορικά με τον κορονοϊό.

Μέγαρο Μαξίμου και ειδικοί ανεξαρτήτως της συμμετοχής τους στην επιτροπή που αναλύει τα δεδομένα και εισηγείται τα επόμενα βήματα τονίζουν πως ο κορονοϊός δεν έχει τελειώσει πολύ δε περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ο στόχος της δημιουργίας ενός τείχους ανοσίας.

Βέβαια η πορεία του προγράμματος «Ελευθερία» και η μεγάλη συμμετοχή των νεαρότερων ηλικιακών ομάδων επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία στο δρόμο προς το περαιτέρω άνοιγμα της χώρας. Μάλιστα η ανταπόκριση των νέων στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα στην κυβέρνηση και εκτιμάται πως ενδέχεται να λειτουργήσει και ως παράδειγμα προς όλους όσοι απέφυγαν να μετάσχουν στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα από τους εμβολιασμούς.

Είναι ενδεικτικό πως εντάσσονται διαρκώς καινούριες ηλικιακές ομάδες αλλά και εμβολιαστική μέτρα ώστε να καταστεί εφικτή η δημιουργία του τείχους ανοσίας. Το μήνυμα που έδωσε και η «έκρηξη» της εξόδου είναι πως οι πολίτες δύσκολα θα μείνουν σπίτι για περισσότερο χρόνο καθώς και η κόπωση του εγκλεισμού προκαλεί αντιδράσεις.

Αυτό που θέλει πάντως διακαώς να αποφύγει η κυβέρνηση είναι να υπάρξει εφησυχασμός από την πλευρά των πολιτών και να σταματήσει η εφαρμογή των μέτρων αυτοπροστασίας που στην πλειοψηφία τους δείχνουν να εξακολουθούν να τηρούν, πολλοί εξ αυτών ευλαβικά.

Μια προσέγγιση που θα κινείται στη λογική της πλήρους απελευθέρωσης δύναται να οδηγήσει τη χώρα πίσω στην προ του Πάσχα εποχή και να τινάξει στον αέρα τόσο το σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού όσο και συνολικά την επανεκκίνηση της οικονομίας