Βέλγος πρωθυπουργός: Η κατάσταση στην Τουρκία αποτελεί μια εντελώς απαράδεκτη αυταρχική στροφή

Βέλγος πρωθυπουργός: Η κατάσταση στην Τουρκία αποτελεί μια εντελώς απαράδεκτη αυταρχική στροφή

Για ολίσθηση και αυταρχική στροφή στην Τουρκία, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις Ερντογάν, έκανε λόγο, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ πρόσθεσε ότι οι σχέσεις των Βρυξελλών με την Άγκυρα δείχνουν όλο και περισσότερο προβληματικές.

Συγκεκριμένα, ο Βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε: «Μιλώ με τη μεγαλύτερη επισημότητα εκ μέρους της κυβέρνησης, αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία σήμερα- και ζυγίζω τη λέξη που χρησιμοποιώ– αποτελεί ολίσθηση, είναι μία αυταρχική στροφή, εντελώς απαράδεκτη και την καταδικάζουμε». Επίσης, τόνισε ότι η Τουρκία γυρνά την πλάτη στις ευρωπαϊκές αξίες, επισημαίνοντας ότι η ένταξή της δεν αποτελεί παρά φενάκη στην παρούσα κατάσταση. Τέλος, ο κ. Μισέλ υπογράμμισε ότι ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής αποτελεί «ανυπέρβλητη κόκκινη γραμμή» για το Βέλγιο.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας L'Echo με τίτλο «Απολογία από την τουρκική πρεσβεία προς τη Φλάνδρα», ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, ανέφερε ότι ο πρέσβης της Τουρκίας στο Βέλγιο επικοινώνησε με τον επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της βελγικής περιφέρειας της Φλάνδρας και απολογήθηκε για τα σχόλια που έγιναν από τον εκπρόσωπο της πρεσβείας περί σχέσεων μεταξύ ορισμένων φλαμανδικών οργανώσεων και του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο πρέσβης της Τουρκίας είχε κληθεί την Τετάρτη 20 Ιουλίου στο βελγικό υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις, ενώ ζήτησε συγγνώμη σχετικά με την «παρεξήγηση» που δημιουργήθηκε από τις «προσωπικές παρατηρήσεις και με δική του πρωτοβουλία» του εκπροσώπου της τουρκικής πρεσβείας προς τη φλαμανδική εφημερίδα Gazet van Antwerpen. Ακόμη, το δημοσίευμα σημειώνει ότι η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία προκάλεσε ισχυρές εντάσεις στο εσωτερικό της τουρκικής κοινότητας στο Βέλγιο. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Φλάνδρας απεδέχθη τη συγγνώμη του Τούρκου Πρέσβη, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ