BBC: Καταπιεσμένη «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα

BBC: Καταπιεσμένη «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα

Για την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στην «Μακεδονία της ελληνικής επικράτειας» κάνει λόγο σε δημοσίευμά του, στον ιστότοπό του, το BBC, το οποίο μεταξύ, άλλων, μιλάει για καταπίεση, εξορίες και κυρίως αποσιώπηση της «μακεδονικής γλώσσας» κ.α.

Σύμφωνα με το BBC με την επικύρωση της συμφωνίας και την μετονομασία της πΓΔΜ σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», η Ελλάδα ουσιαστικά αναγνώρισε σιωπηρά την «ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας», τη στιγμή που είχε αρνηθεί επί δεκαετίες την ύπαρξη της «μακεδονικής μειονότητας».

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης σε έναν ηλικιωμένο 92 ετών, τον κ. Φωκά σημειώνοντας ότι «η μητρική του γλώσσα είναι «μακεδονική», μια σλαβική γλώσσα που σχετίζεται με τη βουλγαρική και μιλάει εδώ και αιώνες σε αυτή την περιοχή των Βαλκανίων. Στο σπίτι του γιου του σε ένα χωριό στη βόρεια Ελλάδα, αναφέρεται στην οδυνηρή ιστορία της μη αναγνωρισμένης σλαβικής μειονότητας της Ελλάδας».

Ο κ. Φωκάς φροντίζει να τονίσει από την αρχή ότι είναι πατριώτης. «Μακεδονικής» εθνικότητας και Έλληνας, αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει πως «έχει βάσιμους λόγους να υπογραμμίσει την αφοσίωσή του: για σχεδόν έναν αιώνα, οι  «Μακεδόνες» στην Ελλάδα υπήρξαν αντικείμενα αμφισβήτησης και, κατά περιόδους, υπέστησαν διώξεις, καθώς η παρουσία τους αρνήθηκε σχεδόν από όλους».

Ακόμα αναφέρει ότι: «Οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι να μιλήσουν με τους ξένους για την ταυτότητά τους. Για τους εαυτούς τους και τους άλλους, είναι γνωστοί απλά ως «ντόπιοι», που μιλούν μια γλώσσα που ονομάζεται «τοπική» (dopya).

Δεν εμφανίζονται στις απογραφές από το 1951 (όταν καταγράφηκαν μόνο ως ομιλούντες «σλαβικά») και δεν αναφέρεται  η ύπαρξή τους δημοσίως. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχουν.»

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι η στάση αυτή της Ελλάδας αποτέλεσε έναν «από τους λόγους για την μακρόχρονη διαμάχη της Ελλάδας με την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, που επίσημα ονομάζεται πλέον Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

«Η διαμάχη επιλύθηκε τελικά τον περασμένο μήνα με ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο επικυρώνοντας μια συμφωνία που έγινε τον περασμένο Ιούνιο από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών. Όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης στην ύπαρξη «Σλαβομακεδόνων» στην Ελλάδα - την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου - έσπασε ένα μακροχρόνιο ταμπού».

Ως προς το θέμα του πληθυσμού της «μακεδονικής μειονότητας» αναφέρει ότι «είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός αυτών που μιλούν σλαβικά  ή των απογόνων των  «Μακεδόνων» στην Ελλάδα και συνεχίζει σημειώνοντας ότι ο ιστορικός Leonidas Embiricos εκτιμά πως περισσότεροι από 100.000 «Μακεδόνες» εξακολουθούν να ζουν στην ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας, αν και μόνο 10.000 έως 20.000 θα αναγνωριστούν ως μέλη μιας «μειονότητας»

«Η μακεδονική γλώσσα δεν έχει επίσημα απαγορευτεί στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, αλλά ο φόβος εξακολουθεί να παραμένει» υποστηρίζει και μεταφέρει μαρτυρίες «μακεδόνων» που κάνουν λόγο για «απαγόρευση των τραγουδιών» τους και για κλίμα φοβίας.«Αργά η γλώσσα πεθαίνει. Χρόνια καταστολής την περιόρισαν τοπικά», επισημαίνει το δημοσίευμα σημειώνοντας ότι η ομιλία στα «μακεδονικά» μπορεί να είναι αιτία διενέξεων.

«Αυτοί που στην Ελλάδα μιλούν σλαβικά, δεν επιζητούν τίποτα περισσότερο από το δικαίωμα στην έκφραση αλλά ο χρόνος για να βγουν από τις σκιές μπορεί να μην έφτασε ακόμα», καταλήγει το δημοσίευμα.