Νέα αντίδραση από τη ρωσική πρεσβεία: «Απογοητευτικές» οι κινήσεις της Αθήνας

Νέα αντίδραση από τη ρωσική πρεσβεία: «Απογοητευτικές» οι κινήσεις της Αθήνας

«Απογοητευτική» χαρακτηρίζει την κίνηση της Αθήνας να απελάσει τους Ρώσους διπλωμάτες, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ, στον απόηχο της ακύρωσης της επίσκεψης του Σεργκεί Λαβρόφ στην Ελλάδα.

O Ρώσος πρέσβης σημείωσε πως «τα τελευταία χρόνια ήταν περίοδος πρωτοφανούς ακμής στις ρωσο-ελληνικές σχέσεις», ωστόσο περιέγραψε ως «υπερβολική» την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Η Αθήνα χτες διεμήνυσε προς τη Μόσχα πως «θα απαντά αποφασιστικά σε θέματα εθνικής κυριαρχίας», ενώ παράλληλα αναζητεί τρόπους να αποκλιμακώσει την διπλωματική ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Ο πρέσβης δήλωσε ότι οπωσδήποτε θα ληφθούν αντίμετρα στην κίνηση της Ελλάδας να απελάσει τους ρώσους διπλωμάτες και εξέφρασε τη θλίψη του για το ότι συνέβη ένα τόσο καταστροφικό για τις διμερείς σχέσεις περιστατικό στην 190ή επέτειο των ελληνορωσικών σχέσεων.

«Ο πλούσιος πολιτικός διάλογος στο υψηλότατο και υψηλό επίπεδο, το Αφιερωματικό έτος Ρωσία - Ελλάδα 2016, το κοινό Έτος Τουρισμού 2017/2018, στενές επαφές αρμόδιων υπουργείων, επιχειρηματιών και κοινωνίας των πολιτών», τονίζει ο Αντρέι Μάσλοβ στη δήλωσή του και συνεχίζει: «Οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς, κατά την φετινή χρονιά των 190 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και της 25ης επετείου του θεμελιώδους Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, έχουν γίνει απογοήτευση για μας».

Επίσης, σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη «η δήλωση της Μ.Ζαχάροβα ήταν σωστή και ισορροπημένη, ενώ η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ υπερβολική».

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Ρώσος πρέσβης χτες μιλώντας στο Sputnik, ενώ η ρωσική πρεσβεία τις ανέβασε σήμερα στο Twitter.

Υπενθυμίζεται πως χτες πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Μετά τη συνάντηση, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών συζήτησαν για όλα τα τρέχοντα θέματα, με έμφαση στις εξελίξεις με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη συζήτηση υπογράμμισαν πως η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με την Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. 

Οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας Ρωσίας έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι σε δήλωση του στο ρωσικό TASS, ο Ρώσος πρέσβης, προανήγγειλε την ακύρωση της επίσκεψης του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Ελλάδα, Σεργκέι Λαβρόφ.

Από την πλευρά του ελληνικού ΥΠΕΞ, διπλωματικοί κύκλοι σχολίασαν σκωπτικά τις δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή, επισημαίνοντας ότι το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά, ενώ πρόσθεσαν πως σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα.