Βασίλης Κικίλιας: Η δημόσια υγεία απόλυτη εθνική προτεραιότητα

Βασίλης Κικίλιας: Η δημόσια υγεία απόλυτη εθνική προτεραιότητα

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Τις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας παρουσίασε στη Βουλή ο αρμόδιος Υπουργός Βασίλης Κικίλιας. Ειδικότερα, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι θα δοθεί έμφαση στην πρόληψη, θα ισχύσει ο αντικαπνιστικό νόμος, θα προχωρήσει η «περίθαλψη με αξιοπρέπεια».

Επίσης, ένας από τους άξονες του προγράμματος θα είναι η φροντίδα στους πιο ευάλωτους, η εξασφάλιση ραντεβού με τους ιατρούς εντός 24ώρου, η διανομή φαρμάκων για τους βαρέως πάσχοντες στο σπίτι και μια σειρά από μέτρα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Καθώς επίσης και η σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση του συστήματος Υγείας.

«Δηλαδή, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση του συστήματος υγείας, η αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών της υγείας από τους ασθενείς, η μείωση του χρόνου που απαιτείται από την συνταγογράφηση μέχρι την λήψη της θεραπείας και η μείωση της ιδιωτικής δαπάνης σταδιακά, μέχρι να φτάσει το μέσο όρο των χωρών της Νότιας Ευρώπης», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σε κάθε περίπτωση η Β. Κικίλιας υπογράμμισε ότι στρατηγική του Υπουργείου Υγείας δομείται στους εξής πυλώνες:

1.Ανάδειξη της δημόσιας υγείας ως απόλυτης προτεραιότητας της εθνικής πολιτικής υγείας.

2.Παροχή της κατάλληλης, ασφαλούς, υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

3.Διοικητική αναδιοργάνωση των νοσοκομείων και επανασχεδιασμός του τρόπου παροχής των υπηρεσιών υγείας, με στόχο την ανάπτυξη συνεργιών, την εξοικονόμηση πόρων και την αποτελεσματική και ασφαλή φροντίδα σε όλους τους πολίτες.

4.Ανάπτυξη δομών μετα-νοσοκομειακής φροντίδας για την ενίσχυση της συνέχειας της φροντίδας και την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων.

5.Παροχή ολιστικής φροντίδας στα άτομα με προβλήματα Ψυχικής Υγείας μέσω ενίσχυσης των παρεμβάσεων σε επίπεδο πρόληψης,θεραπείας και αποκατάστασης

6.Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας προκειμένου να παρέχουμε τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας έβαλε ως στόχο για τη θητεία του:

-Την ανάπτυξη προγραμμάτων υγιούς γήρανσης του πληθυσμού.

-Την ενίσχυση της πρόσβασης των ευπαθών ομάδων του σε υπηρεσίες υγείας.

-Το τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

«Παράλληλα επεκτείνουμε την εμβολιαστική κάλυψη παιδιών και ηλικιωμένων. Ξεκινάμε πόλεμο ενάντια στην αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών. Υλοποιούμε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και πρόληψης του καρκίνου για την έγκαιρη διάγνωση και καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της νόσου. Ενισχύουμε και εκσυγχρονίζουμε τα νοσοκομεία μας με τεχνολογίες αιχμής και σύγχρονο βιοϊατρικό εξοπλισμό, εισάγοντας σύγχρονα χρηματοοικονομικά μοντέλα και συμπράττοντας με τον ιδιωτικό τομέα», προσέθεσε.